Vildt stormvejr på vej: Hvad dækker forsikringen?

De fleste har en forsikring. Men hvad dækker den, når stormen har hærget? Det kan du få svaret på her.

Udgivet Opdateret

Hvad dækker forsikringen ved stormskader? Det kan du se i galleriet herover – men læse endelig videre, der er gode råd at hente.

Der er nok mangen en dansker, der synes, at vejret har ændret sig de senere år. Og ikke til det bedre.

Det er efterhånden jævnligt, at der varsles om storm, skybrud og voldsom regn.

Sådan er det også i dag, onsdag 13. september: Der er varsel om vindstød af stormstyrke. Og ikke nok med det, man frygter den første rigtige septemberstorm i 27 år.

Så hvad dækker forsikringen i sådanne tilfælde? Og hvornår?

En dyr fornøjelse

Voldsom storm og lignende kan blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke er sikret ordentlig.

I galleriet over artiklen kan du se, hvad du selv kan gøre – både før stormen og hvis uheldet har været ude.

DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, advarer om vindstød på op til 25-30 m/s. Det kan betyde tagsten, der blæser ned, store grene, der knækker af træerne og rammer huse eller  udendørs møblement som havemøbler, grill eller trampolin.

Det er selvfølgelig derfor, det er en god ide at have en forsikring.

Hvad dækker forsikringen

Men det er også vigtigt at tage sine forholdsregler op til, lyder rådet fra forsikringsselskabet Alka i en pressemeddelelse.

– Har du fået skader på dit hus som følge af stormen, for eksempel tagsten der er blæst ned, er det husforsikringen, der dækker. Det er derimod indboforsikringen, der dækker skader på dit indbo som følge af en stormskade, for eksempel vandskader på møbler, siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka, og fortsætter:

– Du skal dog være opmærksom på, at de fleste forsikringer ikke dækker skader på dine løse genstande i haven. Heller ikke hvis de blæser væk. Det er kun dig selv, der er ansvarlig for at sætte havemøbler, krukker, grill og så videre indenfor, så du undgår at de bliver beskadiget af de kraftige vindstød. Er de løse genstande i haven derimod skyld i skader på dit hus, fordi stormen har taget fat i dem, dækker husforsikringen skaderne de forvolder på huset.

Forsikringen dækker ved 17,2 m/s

For at din forsikring skal dække skader som følge af en storm, skal vindhastigheden have været minimum 17,2 meter per sekund. Hvis du er i tvivl, kan du bruge forsikringsvejret.dk til at kontrollere, om der har været storm på din adresse.

– Men husk, at selvom der har været tale om vindstød af stormstyrke, dækker forsikringen kun skader, hvis dit hus er forsvarligt vedligeholdt, eller skaden ikke kan tilskrives en fejlkonstruktion.

Sørg derfor løbende for at vedligeholde og holde øje med husets stand, så det er modstandsdygtigt over for vind og vejr, råder Lise Agerley.

Sikr dit hus mod følgeskader

Når stormen har hærget, er det vigtigt at du sikrer dit hus mod eventuelle følgevirkninger af skaderne.

Dit forsikringsselskab dækker udgifterne til en midlertidig reparation, hvis du husker at dokumentere det. Du skal derfor huske at gemme alle kvitteringer, ligesom det er en rigtig god idé at tage billeder af skaderne, så du kan vise skadens omfang senere hen.

– Du har selv pligt til at sikre, at skaderne efter stormen ikke bliver større – for eksempel ved at dække et hul i taget eller afskærme knuste ruder med vandtætte materialer som træplader eller plastik. Til gengæld dækker din husforsikring rimelige udgifter til sådanne sikringer af bygninger eller oprydning, afslutter Lise Agerley.

Powered by Labrador CMS