Vinden aftager: Nu kommer vandet – og sygdomme

Oplever man en oversvømmelse, hvor regnvand eller vand fra vandløb og søer blandes med kloakvand, kan man blive frygteligt syg.

Udgivet Opdateret

Søndag hærgede et kraftigt blæsevejr landet med vindstød op til orkanstyrke.

Og efter vinden kommer nu vandet.

Artiklen fortsætter under videoen

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har varslet forhøjet vandstand flere steder.

Det drejer sig om Vadehavet, Vestkysten, Skagerrak-kysten, Limfjorden, store dele af Kattegat og Aarhus-bugten samt fjordene på nordsiden af Fyn og Sjælland.

Beredskabet er klar

Området omkring Thisted og Morsø Kommune i det nordvestlige Danmark er kommet i kategorien “meget farligt vejr”, da der er risiko for oversvømmelser.

De højere vandstande i området har fået Beredskabsstyrelsen, der er en statslig myndighed, til at indsætte ekstra hænder.

Ved beredskabscentret i Thisted bliver der fra tirsdag morgen indsat tre ekstra befalingsmænd og 12 ekstra værnepligtige, mens der også er indsat ekstra bemanding i Næstved, oplyser Beredskabsstyrelsen i en mail til Ritzau.

Styrelsen er samtidig klar til at opjustere yderligere i hele landet, lyder det.

Også hos Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af de kommunale beredskabsenheder, følges situationen nøje, oplyser Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef.

Ifølge Jan Nedza, der er chef for Nordjyllands Beredskab, holder de særligt øje med, om vandstanden når 180 centimeter over det daglige vandstandsniveau omkring Thisted og Morsø.

– Kommunerne er selv startet på at lave nogle forebyggende tiltag, og vi har tro på, at det vil lykkes at få styr på tingene, siger Jan Nedza.

Sygdom følger med

Dermed skal en hel danskere nu passe på, de ikke bliver syge.

I og med, at der nu er oversvømmelsesrisiko er der også risiko for, at vandet forurenes med sundhedsskadeligt kloakvand.

Det fortæller Anette Lykke Petri, der er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed:

– Kloakvand kan indeholde sundhedsskadelige bakterier, alger og andre mikroorganismer fra menneskers fækalier og rotter. Det kan betyde risiko for infektioner og gener fra mave, tarm og åndedrætsorganer, siger hun i en pressemeddelelse.

Anette Lykke Petri råder til, at man hurtigst muligt fjerner vand og fugt i boligen for at forebygge vækst af skimmelsvamp. Er der tale om overfladevand eller regnvand i kælder eller den øvrige beboelse, kan det blot tørres op og rengøres med vand og sæbe.

Er der derimod tale om kloakvand, bør man få fat på professionelle.

Powered by Labrador CMS