Vintertid: Det skader helbredet at stille urene tilbage

I nat skal urene stilles om til vintertid. Klokken 03 skal uret stilles tilbage til klokken 02. Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

I nat skal vi stille urene tilbage til vintertid. Derfor anfægter Osram nu vores traditionelle måde at maksimere udnyttelsen af dagslyset på.

Eksperter fra Osram, der har undersøgt den biologiske effekt af lys, mener ikke, at der er nogen reel fordel ved at stille urene en time tilbage hvert efterår – udover en ekstra times søvn, som dog langt overgås af den skade det forvolder at vække folk en time tidligere i løbet af sommeren.

Det er et skifte, som mange mennesker bruger flere uger på at omstille sig til, og som medfører en reduceret produktivitet.

Som dagene bliver kortere, vil den manglende eksponering for “rigtigt” lys have en skadelig virkning både psykisk og fysisk i hjemmet og på arbejdspladsen. Dagslyset styrer mange biologiske processer i kroppen sammen med det indre ur, og derfor kommer mange til at lide af søvnforstyrrelser, kronisk træthed og depression – herunder vinterdepression.

Ifølge eksperter fra Osram vil det have en langt mere positiv effekt på folks indre ur, hvis man bevarer status quo med hensyn til “vågne” timer hele året.

– Vi har behov for mere lys i løbet af dagen, især i timerne om morgenen, og den traditionelle tilgang til at udnytte dagslyset ved hjælp af sommer-tidsregulering har vist sig at forårsage problemer for vores indre ur, siger Dr. Andreas Wojtysiak, seniorforsker i lys og helbred hos Osram og fortsætter:

– Stabiliteten og styrken i et individs døgnrytme er et kraftigt våben mod vinterdepression, og dette kan yderligere styrkes ved eksponering for kraftigt lys. Både naturligt og kunstigt dagslys er en af de afgørende livsbetingelser for en sund vækst og udvikling i alle organismer, og det bør være en prioritet at fokusere på, hvordan vi kan opnå det i vores travle, moderne livsstil.

Fakta om sommertid

•    Den moderne idé om udnyttelse af dagslyset blev først foreslået i 1895 af George Vernon Hudson, og det blev første gang anvendt i Tyskland og Østrig-Ungarn den 30. april 1916 (Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time )

•    Kun 65 af verdens 196 lande stiller om til sommer- og vintertid (131 bruger det ikke)

•    London (71) ligger på 51°30′N (tallene i parentes angiver landenes placering). De eneste andre lande på den samme breddegrad, der ikke bruger sommer-/vintertid er Island (75) og Kazakhstan (123). Begge disse lande har færre tilfælde af depression end England (Kilde: World Health Organization (WHO). Age-standardized DALYs per 100,000 by cause, and Member State, 2004; 2004).

•    En undersøgelse, foretaget i 2000 af Finlands nationale institut for offentlig sundhed (kan læses her http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/820241.stm), indikerer, at selvmordsraterne steg i perioden mellem vinter og forår og mellem sommer og efterår.

•    Single/Double Summer Time (SDST), hvor urene er en time foran solen om vinteren og to timer om sommeren forudses at kunne reducere antallet af dødsulykker i trafikken med 3-4 procent i England, sammenlignet med almindelig sommertid DST.[101] (Kilde:J.Broughton; M. Stone (1998).

Powered by Labrador CMS