Vold og trusler er hverdag for sygeplejersker

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Ubehagelige skældsord, kasten med møbler og i særligt grelle tilfælde decideret fysisk vold med spark, slag og bid er hverdag for flere af landets sygeplejersker.

Og det er især sygeplejersker ansat i psykiatrien, der bliver udsat for vold eller trusler fra deres patienter, viser en ny Megafon-måling, der er lavet for Dansk Sygeplejeråd.

110 regionaltansatte sygeplejersker, der arbejder på psykiatriske afdelinger, har deltaget i undersøgelsen. Og her svarer tre ud af fem, at patienter har udsat dem for vold eller truet dem inden for de seneste 12 måneder.

Selv om undersøgelsen ikke er helt repræsentativ, afspejler resultatet en tendens, som Dansk Sygeplejeråd ser blandt mange af de medlemmer, der er ansat på psykiatriske afdelinger, fortæller næstformand Dorte Steenberg.

»Jeg synes, det er meget voldsomt, og det må simpelthen ikke finde sted. Det er også bekymrende, fordi vi ved, at der lige præcis i forhold til problemet med vold og trusler er mulighed for at forebygge det. Derfor er det ikke i orden, at problemet stadig er så stort, når vi har haft fokus på det gennem flere år,« siger hun.

Spørgsmål: Men det er vel svært at forebygge, for sygeplejersker, der er ansat i psykiatrien, har jo unægteligt med en meget svær patientgruppe at gøre?

»Selvfølgelig er det en udsat patientgruppe, men der er mange muligheder for at forebygge vold og trusler. Dels handler det om, at der ikke er sygeplejersker nok på de her afdelinger, og dels handler det om, at det personale, der er, skal have mere uddannelse i at håndtere udadreagerende og aggressive patienter,« betoner Dorte Steenberg.

Hun opfordrer sygeplejerskernes arbejdsgiver, Danske Regioner, til at tage problemet meget alvorligt.

»Vores opfordring er, at der skal være mere uddannet personale, flere sygeplejersker og et større ledelsesmæssigt fokus på forebyggelse. For vi ved, at det hjælper at forebygge,« siger sygeplejerskernes næstformand.

Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev, Synergi, har indhentet tal fra Arbejdstilsynet, der viser, at der i 2014 blev givet mindst 20 påbud om vold eller trusler om vold på psykiatriske afdelinger på landets sygehuse. Syv af dem var strakspåbud.

Og når Arbejdstilsynet påpeger, at der er noget galt med sygeplejerskernes arbejdsmiljø, tager regionerne det meget alvorligt, forsikrer Anders Kühnau (S), der er formand for Løn- og Praksisudvalget i Danske Regioner. Han understreger også, at man fra ledelsens side har fokus på forebyggelse, som sygeplejerskerne efterspørger, og på, at der skal være nok sygeplejersker på arbejde på de psykiatriske afdelinger.

»Det er klart, at vi skal sikre os, at der er de normeringer til stede, der er brug for. Det handler eksempelvis om, hvorvidt en særligt farlig patient kræver, at der altid er to sygeplejersker til at håndtere vedkommende. Der forholder vi os selvfølgelig til problemstillingen, når Arbejdstilsynet kommer ud og laver påbud omkring normeringerne,« siger Anders Kühnau.

Han kalder det desuden »et meget højt tal«, at seks ud af ti af sygeplejerskerne i psykiatrien har været udsat for vold eller trusler på arbejdet.

»Det bekræfter desværre noget, vi har hørt flere gange: At det er inden for psykiatrien, at vi har de største udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø. Der fylder vold og trusler en del, og derfor er det også noget, vi har fokus på og prøver at forebygge så godt, vi kan,« siger Anders Kühnau.

Powered by Labrador CMS