Windows 10 allerede klar til sommer

Foto: Josh Edelson/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Allerede om få måneder, nemlig til sommer, kommer Microsofts nye Windows 10, og det bliver på hele 111 sprog – og som gratis opgradering for alle, der i dag bruger Windows 7 eller 8.

Det bekræfter den amerikanske softwaregigant, som er verdens største, uden dog at ville sætte konkret dato på. Alle forventede først Windows 10 på banen til efteråret. Styresystemet er meget imødeset, og det vil være første gang, at samme styresystem kan fungere på både PCer, tavle-PCer og smartphonetelefoner.

Goddag igen til startmenuen

Windows 10 får således premiere i 190 lande og på 111 sprog, heriblandt dansk. Ifølge Microsoft bruges Windows lige nu af 1,5 milliarder brugere.

Windows 10 genindfører synligst den gamle startmenu, som forsvandt i Windows 8, hvilket forvirrede og irriterede mange. Blandt andre nyskabelser er, at Internet Explorer-browseren sendes på pension og erstattes af en helt ny internetbrowser, som lige nu endnu ikke har fået officielt navn men går under kodenavnet »Project Spartan«. En ny funktion bliver Windows Hello, hvor man kan bruge sit ansigt, fingeraftryk eller øjenæble som adgangstegn i stedet for at taste traditionelle kodeord ind.

Også PC-udgaven udstyres nu med den digitale assistent Cortana, hvor man kan indtale sine kommandoer.

Også piratkopister får gratis Windows 10

I et forsøg på at få ryddet op på det kinesiske marked, hvor langt størstedelen af Windows-licenserne er piratkopier, gør Microsoft det nu også gratis at opgradere dem til den nye Windows 10. Nylige undersøgelser har vist, at tre fjerdedele af al PC-software i Kina er piratkopier.

»Vi vil opgradere alle egnede PCer, ægte og ikke-ægte, til Windows 10,« fortæller Terry Myerson, der er chef for Microsofts styresystemer, til nyhedsbureauet Reuters.

Opgraderingen fra Windows 7 eller 8 gælder alle i et år fra lanceringstidspunktet, som endnu ikke er officielt. Windows 10-udgaven til virksomheder vil dog fortsat koste penge, og traditionelt venter virksomheder da også med at skifte styresystem, indtil børnesygdommene er overstået, og alle de øvrige programmer systemer, som skal spille sammen med styresystemet, er blevet tilpasset, så de fortsat virker.

Flere Windows-telefoner på vej

Microsoft har involveret verdens største PC-producent, kinesiske Lenovo, i den store omstilling, så nuværende Windows-brugere i Kina kan få den nye Windows 10. Lenovo vil samtidig begynde at producere telefoner med Windows som styresystem, og de vil blive solgt gennem verdens største mobilselskab, China Mobile, senere i år.

Microsoft arbejder også sammen med en anden af Kinas store mobilproducenter, Xiaomi, der ofte omtales som Kinas svar på Apple, om at få Windows-telefoner klar. Xiaomi producerer ellers udelukkende smartphonetelefoner med Googles mobilstyresystem Android.

Microsoft overtog i 2014 den finske mobilgigant Nokias mobilproduktion og fører den videre under navnet Microsoft Mobile. Det er stadig herfra, at omkring 90 procent af alle Windows-telefoner kommer. Kun omkring tre-fire procent af alle nyleverede smartphonetelefoner kommer med Windows.

Endelig siger Terry Myerson, at der kommer en særligt skrællet udgave af Windows 10, som kan bruges i maskine-til-maskine-kommunikation, f.eks. i hæveautomater.

Powered by Labrador CMS