200.000 danskere lever med skrækkelig sygdom

Det er afgørende, at du kender symptomerne på KOL, og at du bliver diagnosticeret så tidligt som muligt

Udgivet Opdateret

KORT RESUME AF ARTIKLEN

KOL er en alvorlig lungesygdom, der påvirker omkring 400.000 danskere, men kun halvdelen er klar over det. Sygdommen ødelægger lungernes væv og forsnævrer luftvejene, hvilket reducerer lungefunktionen.

Sygdommen er særligt udbredt blandt nuværende og tidligere rygere. I 2021 kostede KOL mere end 3570 danskere livet, hvilket svarer til seks procent af alle dødsfald i landet.

KOL udvikler sig langsomt, og lungerne bliver gradvist dårligere. Sygdommen er let at diagnosticere og kræver kun en lungefunktionsundersøgelse hos en praktiserende læge. Tidlig diagnose kan hjælpe med at bremse tabet af lungevæv.

Behandling af KOL kan omfatte rygestop, medicinsk behandling og fysisk træning. Ubehandlet KOL kan have økonomiske konsekvenser, da det kan føre til tidlig pensionering og lavere indkomst.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det kan give alvorlige sygdomsforløb og påvirke din livskvalitet, hvis du går rundt med uopdaget KOL.

Man regner med, at godt og vel 400.000 danskere har lungesygdommen, men at kun omkring halvdelen ved det.

Lungevæv ødelagt

- Det er rigtig ærgerligt, at så mange har en sygdom uden at vide det, og som er fremskridende og alvorlig, hvis ikke man gør noget ved det, siger formand for Lungeforeningen Torben Mogensen.

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og er en sygdom, hvor lungernes væv bliver ødelagt, og luftvejene forsnævres.

Særligt rygere

Derfor har patienter med KOL nedsat lungefunktion og har dermed svært ved at være fysisk aktive, fordi de ikke får luft nok.

- Det er særligt mennesker, som er eller har været rygere, der er i risiko, og mærker man, at man ikke kan det, som man kunne før, så skal man have undersøgt sine lunger, siger Torben Mogensen.

Over 3500 mistede livet

I 2021 kostede sygdommen mere end 3570 danskere livet, hvilket svarer til seks procent af alle dødsfald.

Derfor er det vigtigt, at endnu flere får diagnosticeret KOL tidligt og kan få den rette behandling.

Ifølge Lungeforeningen udvikler mellem 35 og 50 procent af alle rygere KOL før eller siden. (Arkivfoto).

Let at diagnosticere

Sygdommen udvikler sig langsomt, og lungerne bliver gradvist dårligere, forklarer Uffe Bødtger, der er overlæge og professor i lungemedicin på Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet.

- Ved KOL taber man hurtigere lungevæv end normalt, og jo senere, sygdommen opdages, jo mere lungevæv når man at miste, siger han og tilføjer:

- Det gode er, at KOL er en let diagnose at stille og blot kræver en lungefunktionsundersøgelse hos din praktiserende læge.

Rygestop altafgørende

Ved at få stillet den rette diagnose kan man få hjælp til at bremse tabet af lungevæv og dermed forhindre afgørende tab af lungefunktionen.

Desuden mindsker du også risikoen for infektioner, indlæggelser og hjertesygdomme, som stiger markant, når sygdommen går fra mild til mere alvorlig.

Her peger Uffe Bødtger blandt andet på, at rygestop er altafgørende, men også medicinsk behandling og fysisk træning kan hjælpe.

Kan rammes ned til 30-årsalderen

- Ud over at du vil kunne mærke forbedringer i hverdagen i form af en mindsket sygdomsbyrde, så vil behandling også hjælpe i fremtiden, siger overlægen.

- KOL kan ramme helt ned til 30-årsalderen, men uanset alder er der noget at vinde ved at få stillet en diagnose og gjort noget ved det.

Der er flere ting, du kan holde øje med, når det kommer til at spotte KOL.

Nogle får forværringer

- Der er ting i livet, man ikke kan udrette på grund af lungesymptomer. Det er typisk symptomer som åndenød og generende hoste med slim, siger han.

- Nogle mennesker får forværringer - eller dyk - i deres vejrtrækninger, som kan ligne infektioner. Har du derfor lungebetændelse flere gange om året, kan det være et udtryk for en ubehandlet kronisk lungesygdom.

Ud over at have flere symptomer og helbredsmæssige udfordringer er et liv med ubehandlet KOL også præget af økonomiske konsekvenser.

Rammer økonomien

- Vi kan se, at mennesker med KOL har dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet, har lavere indkomst og går på overførselsindkomst tidligere, simpelthen fordi helbredet sætter begrænsninger for, hvad man orker.

- Så ud over at det går ud over ens egen økonomi, er der tale om et milliardbeløb for samfundet, fordi indlæggelser, overførselsindkomster og tabt arbejdsfortjeneste er dyrt, forklarer Uffe Bødtger.

Vanskeligt at finde

Det er vanskeligt at finde de 200.000 ubehandlede KOL-patienter, lyder det fra overlægen.

- Der er en social slagside, så der er mange, der ikke går så meget til læge. Det er ærgerligt, for lungefunktionsundersøgelser er meget simple, og man har et resultat lige efter undersøgelsen.

Powered by Labrador CMS