Biden advarer om risiko for atomkrig

Ikke siden 1962 har der været så stor risiko for brug af atomvåben som nu, siger Joe Biden om Putins retorik

Udgivet Opdateret

Risikoen for et "atom-ragnarok" er på det højeste niveau siden den cubanske missilkrise i 1962, idet russiske embedsmænd taler om muligheden for at bruge atomvåben efter massive tilbageslag i Ukraine.

Det siger den amerikanske præsident, Joe Biden, torsdag amerikansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

I en tale ved et demokratisk kampagnearrangement i New York siger Biden, at den russiske præsident, Vladimir Putin, "ikke laver sjov, når han taler om brugen af atomvåben eller biologiske eller kemiske våben".

- Vi har ikke stået over for udsigten til sådan et ragnarok siden Kennedy og den cubanske missilkrise, siger Biden ifølge AP.

Det siger han med henvisning til tidligere præsident John F. Kennedy og Cuba-krisen i 1962. Her var USA og Sovjetunionen på nippet til at angribe hinanden med atomvåben som følge af tilstedeværelsen af sovjetiske missiler i Cuba.

Taktisk våben

I talen advarer Biden også om, at brugen af et taktisk våben med lavere udbytte hurtigt kan komme ud af kontrol og medføre global ødelæggelse.

- Jeg tror ikke, at evnen til at bruge et taktisk våben og ikke ende med ragnarok findes, siger han.

Det Hvide Hus har gentagne gange sagt, at der ikke er noget, der tyder på, at Rusland er ved at forberede brugen af atomvåben, til trods for det som USA kalder Putins "raslen med atomsablen".

Præsident Joe Biden ses her gå om bord på 'Marine One' i New York efter at have deltaget i et demokratisk kampagnearrangement torsdag, hvor han holdt tale.
Præsident Joe Biden ses her gå om bord på "Marine One" i New York efter at have deltaget i et demokratisk kampagnearrangement torsdag, hvor han holdt tale.

Holder våget øje

Men torsdag gør Biden det altså klart, at han holder et vågent øje med den russiske præsident, og hvordan han kunne tænkes at reagere, hvis Ukraines militær fortsætter med at gøre fremskridt i krigen.

- For første gang siden den cubanske missilkrise har vi en direkte trussel om brugen af atomvåben, hvis tingene fortsætter i den retning, de hidtil har gjort, siger Biden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Joe Biden forsikrer samtidig om, at USA forsøger at finde ud af, hvad der kan blive Putins vej ud.

BLÅ BOG: Joe Biden

Blå bog om Joe Biden:

Navn: Joseph Robinette Biden.

Født: 20. november 1942 i Scranton, Pennsylvania.

Nationalitet: Amerikaner.

Civilstand: Gift med Jill Biden siden 1977. Har fået fire børn – de tre af dem med sin første kone, Neilia. To af dem er døde.

Uddannelse:

* 1965: Bachelorgrad i historie og statskundskab ved University of Delaware.

* 1968: Mastergrad i jura ved Syracuse University.

Karriere:

* 1968-1972: Drev sit eget advokatfirma.

* 1973-2009: Valgt til Senatet fra staten Delaware.

* 1988: Forsøgte at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Han blev ikke nomineret.

* 2008: Forsøgte at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentvalget. Han blev ikke nomineret.

* 2008: Barack Obama, der blev Demokraternes præsidentkandidat, valgte Joe Biden som sin vicepræsident.

* 2009-2017: Vicepræsident i USA under Barack Obama.

* 2020: Officielt nomineret som Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Bliver 7. november udråbt som vinder af præsidentvalget, der fandt sted 3. november.

* 2021-: Præsident for USA.

Kilde: CNN.

Powered by Labrador CMS