Biden taler dunder

- Det er blevet mere og mere tydeligt, siger den amerikanske præsident

Udgivet Opdateret

Amerikanernes mulighed for at betale for benzin bør ikke afhænge af, om en "diktator erklærer krig eller begår folkedrab" på den anden side af Jorden.

Det siger den amerikanske præsident, Joe Biden, under et besøg i Menlo i delstaten Iowa tirsdag amerikansk tid med henvisning til den russiske præsident, Vladimir Putin.

- Jeres families budget, jeres evne til at fylde tanken op - intet af det bør afhænge af, om en diktator erklærer krig og begår folkedrab langt væk, siger han ifølge CNN.

Præsenterer ny plan

Biden er i Iowa for at præsentere en ny plan for brug af ætanol i et forsøg på at sænke priserne på benzin.

- For at hjælpe med at håndtere denne prisstigning forårsaget af Putin har jeg godkendt frigivelsen af en million tønder om dagen fra den strategiske oliereserve, siger præsidenten.

Tidligere i april sagde Bidens nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, at Ruslands forbrydelser i Ukraine endnu ikke er nået op på et niveau, hvor man kan tale om folkedrab.

På vej om bord på 'Air Force One' i Des Moines i Iowa fastholder Joe Biden sin udtalelse om, at Rusland begår folkedrab i Ukraine.
På vej om bord på "Air Force One" i Des Moines i Iowa fastholder Joe Biden sin udtalelse om, at Rusland begår folkedrab i Ukraine.

- Vi har set grusomheder og vi har set krigsforbrydelser, men vi har endnu ikke set et niveau af systematisk drab på det ukrainske folk, der svarer til niveauet for folkedrab, sagde Sullivan ifølge CNN.

Begår folkedrab

Biden har gentagne gange kaldt Putin for en krigsforbryder, men det er første gang, han hævder, at Rusland begår folkedrab i Ukraine.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters står Joe Biden efter talen i Iowa ved sine udtalelser om folkedrab.

- Jeg kaldte det for et folkedrab, fordi det er blevet mere og mere tydeligt, at Putin forsøger at tilintetgøre idéen om at være ukrainer, og beviserne vokser, siger han til journalister på vej om bord på "Air Force One".

Op til advokater

Ifølge Biden vil det være op til advokater at vurdere, om Ruslands handlinger i Ukraine rent faktisk kan klassificeres som folkedrab, men "det virker bestemt sådan" for ham.

Folkedrab er af FN defineret som handlinger - eksempelvis drab eller at påføre legemlig eller åndelig skade - der begås i den hensigt helt eller delvist at ødelægge en national, etnisk, racemæssig eller religiøs gruppe.

Der er flere definitioner af folkedrab, men FN's er den juridisk gældende.

Powered by Labrador CMS