Død efter en måned på hospitalet

Emiren, som var Kuwaits øverste leder, havde været indlagt på et hospital siden slutningen af november

Udgivet Opdateret

KORT RESUME: Emir Nawaf Al-Ahmad Al-Sabahs død

Kuwaits øverste leder, emir Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah, er død i en alder af 86 år. Dødsfaldet blev annonceret på statsligt tv i Kuwaits hovedstad.

Emiren havde været indlagt på et hospital siden slutningen af november. Alle almindelige udsendelser blev indstillet, og vers fra Koranen blev oplæst forud for meddelelsen om hans død.

Sheikh Nawaf var leder af den olieproducerende stat i tre år. Han havde tidligere beklædt en række topposter, herunder som forsvarsminister under Iraks invasion af Kuwait i 1990.

Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah blev udnævnt til kronprins af sin halvbror i 2006 og blev emir, da denne døde i 2020. Den nuværende kronprins er Mishal al-Ahmad al-Sabah, en anden halvbror.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Kuwaits øverste leder, emir Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah, er død, 86 år.

Det oplyser det statslige tv i Kuwaits hovedstad lørdag.

Emiren havde været indlagt på et hospital siden slutningen af november.

De statslige medier indstillede lørdag morgen alle almindelige udsendelser og udsendte oplæsninger af vers fra Koranen forud for meddelelsen om emirens død.

Var leder i tre år

- Med stor bedrøvelse og stor sorg meddeler vi, at Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah, Kuwaits emir, er død, hed det i en erklæring udsendt på det statslige tv.

Sheikh Nawaf nåede kun at være leder af den olieproducerende stat i tre år.

Han havde forud for sin indsættelse som øverste leder efter sin halvbrors død beklædt en række topposter. Han var forsvarsminister, da Irak invaderede Kuwait i 1990 og udløste en krig, som inddrog en lang række af hære i en international koalition under USA's ledelse.

Var minister

34 lande deltog i koalitionen, som havde mandat fra FN til at bekæmpe Iraks besættelsesstyrke, som var ledet af Saddam Hussein.

"Operation Desert Storm", som var USA's militære navn for angrebsfasen, blev indledt i august 1990.

Sheikh Nawaf var indenrigsminister, da Kuwaits sikkerhedsstyrker i januar 2005 kæmpede mod militante islamister.

Nedtonet stil

Trods Kuwaits turbulente historie i nyere tid var hans politiske løbebane kendetegnet af en nedtonet stil, og han forblev en populær politisk leder.

Det var i 2006, at Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah blev udnævnt som kronprins af sin halvbror Sabah Al-Ahmad Al-Sabah og han blev emir, da denne døde i september 2020, 91 år.

Endnu en halvbror

Den nuværende kronprins er Mishal al-Ahmad al-Sabah, endnu en halvbror, som er 83 år, og der ventes nu at blive udløst mange spekulationer om, hvorvidt Sabah-familien vil bringe en yngre leder til magten.

Sheikh Nawaf var den femte søn af Kuwaits leder i årene 1921 til 1950, Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Han indledte sin politiske løbebane som 25-årig, da han blev guvernør i Hawalli-provinsen.

Efter en måned på hospitalet er Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah død.
Powered by Labrador CMS