Dødstallet stiger: Op mod 1000 dræbt

Mindst 610 er kvæstet og hundredvis af huse er blevet ødelagt, siger talsmænd for landets Taliban-regering

Udgivet Opdateret

Afghanistans katastrofeministerium siger ifølge Reuters, at 950 omkom ved jordskælv onsdag nær grænsen til Pakistan.

Ifølge ministeriet er mindst 610 kvæstet.

Hundredvis af huse er ødelagt, siger talsmænd for landets Taliban-regering.

Så slemt var det

Skælvet, som blev målt til 6,1, havde dets epicenter nær den pakistanske grænse omkring 44 kilometer fra byen Khost i 51 kilometers dybde. Det rapporterer den amerikanske overvågning Geological Survey.

- Kraftige og langvarige rystelser i Kabul, skriver en indbygger i den afghanske hovedstad på en hjemmeside hos Det Europæiske Seismologiske Middelhavscenter (EMSC).

HVAD ER RICHTERSKALAEN?

Richterskalaen er en logaritmisk skala. Det betyder, at et jordskælv som måler 6 på Richterskalaen er 10 gange så stort, som et jordskælv der måler 5.

Richterskalaen er opkaldt efter den berømte seismolog Charles F. Richter fra Californien. I 1935 foreslog han et mål, som på engelsk blev kaldt magnitude. På dansk kom det til at hedde Richtertal.

Skalaen er baseret på den observation, at udsvingene på seismograferne bliver mindre jo længere væk, seismograferne står fra et jordskælvs epicenter.

Klassifikationen i Richterskalaen anvendes til at udregne energiudladningen i et jordskælv med meget stor usikkerhed. Jordskælvene skal mere realistisk beskrives med flere oplysninger om drejningsmoment, spændingsfald og fokalmekanisme foruden energiudladningen.

Kilde: GEUS

- Det var voldsomt, siger en indbygger i den nordvestlige pakistanske by Peshawar.

120 millioner påvirket

Omkring 119 millioner mennesker i Pakistan, Afghanistan og Indien kunne mærke skælvet, skriver EMSC på Twitter.

Fotografier i afghanske medier viser huse, der er reduceret til murbrokker.

Rammes midt i krise

Skælvet ramte Afghanistan i en periode, hvor landet kæmper med en dyb økonomisk krise i kølvandet på Talibans magtovertagelse i august, da en amerikansk-ledet international styrke var blevet trukket ud af landet efter to årtiers krig.

Som reaktion på den islamistiske bevægelses magtovertagelse har mange af verdens regeringer indført sanktioner mod Afghanistans banksektor og stoppet milliarder af dollar i udviklingshjælp til det tilbagestående land.

Powered by Labrador CMS