EU-chef: Den sidste udvej

Sanktionerede varer finder i stigende grad vej til Rusland mod hensigten, siger EU-Kommissionens formand

Udgivet Opdateret

Muligheden for at forbyde eksport af varer til tredjelande skal fungere som en sidste udvej for at undgå omgåelser af sanktionerne mod Rusland.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tirsdag på et pressemøde i Kyiv.

Her besøger hun Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. De har under mødet blandt andet diskuteret nye sanktioner, siger EU-chefen.

Meget usædvanligt

- Vi har i den seneste tid set en stigning af meget usædvanlige bevægelser af varer fra EU til visse tredjelande. Varerne ender derefter i Rusland. Derfor foreslår vi et nyt værktøj, siger von der Leyen.

Formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er tirsdag i Kyiv, hvor hun besøger præsident Volodymyr Zelenskyj.
Formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er tirsdag i Kyiv, hvor hun besøger præsident Volodymyr Zelenskyj.

Konkret vil det gå ud på, at EU-Kommissionen vil kunne foreslå medlemslande at sanktionere eksport af varer, hvis det bliver observeret, at varerne mod EU's hensigt finder vej til Rusland gennem tredjelande.

Hjælper Rusland

Ursula von der Leyen nævner tirsdag ikke specifikke lande. Tidligere er det dog blevet beskrevet, at det er lande som Kasakhstan, Uzbekistan og Tyrkiet, som ser ud til at hjælpe Rusland med at omgå sanktionerne fra EU.

Men også Kina, som EU i forvejen har et anstrengt forhold til, kan blive omfattet.

- Værktøjet vil være en sidste udvej, og det vil blive brugt med forsigtighed. Men der skal ikke være tvivl om, at vi modarbejder omgåelser af sanktionerne, siger Ursula von der Leyen.

Vejen til at blive kommissær

Ursula von der Leyen, den kommende formand for EU-Kommissionen, har tirsdag præsenteret sit kommissærhold på et pressemøde i Bruxelles.

Her er en kort gennemgang af processen med at skifte den politiske ledelse i EU-Kommissionen.

* 2. juli blev Ursula von der Leyen af EU-landenes stats- og regeringschefer udpeget som den næste formand for Europa-Kommissionen.

* 16. juli blev den 60-årige tysker godkendt af Europa-Parlamentet ved en afstemning i Strasbourg.

* I perioden herefter rejste von der Leyen rundt til EU’s hovedstæder for blandt andet at samle sit kommissærhold.

* 4. september sendte Italien – som det sidste medlemsland – et navn på en kommissærkandidat til Ursula von der Leyen, som kunne lægge de sidste kort i kabalen.

* 9. september udsendte EU-Kommissionen en liste over de bekræftede kommissærkandidater. Storbritannien har besluttet ikke at udpege en kandidat, da landet forventer at forlade EU 31. oktober.

* 10. september har Ursula von der Leyen præsenteret medlemmerne af sit kommissærkollegium, deres opgaver og kommissionens overordnede struktur.

* Kommissærkandidaterne skal i perioden 30. september til 8. oktober møde til høringer i relevante udvalg i Europa-Parlamentet.

* EU-Parlamentet skal herefter stemme om hele kommissærkollegiet. Det har, siden parlamentet fik denne rolle i 2004, været sådan, at en eller flere kandidater må skiftes ud for at opnå parlamentets endelige accept.

* På et EU-topmøde 17-18. oktober skal stats- og regeringscheferne formelt godkende kommissærkollegiet.

* 1. november kan Ursula von der Leyens hold af kommissærer tage fat på arbejdet. Hendes mandat løber til 31. oktober 2024.

Kilder: EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

Powered by Labrador CMS