Legendarisk maskine fylder 40 år

For 40 år siden udgav Apple den første Macintosh. - Bare peg med musen, og klik, lød det i reklamen

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Den første Macintosh blev lanceret af Apple den 24. januar 1984, hvilket revolutionerede brugen af computermusen.

Macintosh gjorde grafiske brugerflader (GUI) populære, hvilket gjorde det muligt at styre computere med musen frem for kommandolinjer.

I 1984 kostede en Macintosh 2495 dollar, svarende til ca. 48.000 danske kroner i dag, og havde en processor på 7,8 megahertz.

Apples nyeste enheder, som iPhone 15, har 48.000 gange mere hukommelse end den første Macintosh, der havde 128 kilobyte.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Bare peg og klik.

Sådan lød instruktionen, da techgiganten Apple sendte den første Macintosh-computer på gaden. Onsdag er det 40 år siden.

I dag er instruktionen til computermusen noget nær banal.

Allemandseje

Nærmest alle ved, hvordan man bruger den, og bærbare computere - som udgør størstedelen af solgte computere - bruger sjældent en.

Nogle er endda begyndt at bruge det såkaldte pegefelt, som man kender fra netop bærbare computere, til deres stationære computere.

Computermusen er for længst blevet allemandseje.

Men det var den ikke i 1984.

Revelutionerende

- Brugere kan fortælle Macintosh, hvad den skal gøre, bare ved at bevæge "musen". Det er et lille pegeværktøj, som kan bruges til at vælge funktioner i menuer, som er repræsenteret af piktogrammer på skærmen, lød det i pressemeddelelsen fra 1984.

Computermusen var revolutionerende i firserne.

Onsdag er det 40 år siden, at Apple første Macintosh blev udgivet. (Arkivfoto).

De fleste computere blev styret med kommandolinjer, hvor brugere skulle huske et væld af kommandoer for at komme rundt i systemet.

Skulle huske kommandoer

- Brugere behøver ikke længere at huske de mange forvirrende tastatur-kommandoer, som konventionelle computere bruger, lød det dengang i pressemeddelelsen fra Apple.

Macintosh var ikke den første computer, der havde en mus. Men den var blandt de tidligste computere, som populariserede den nye måde at styre computeren på.

Et år efter det blev populært

Den blev udgivet 24. januar 1984, bare et år efter at Apple med computeren Lisa havde populariseret det, man kalder en grafisk brugerflade - eller GUI i computersprog.

Grafisk brugerflade er, når man kan bruger en mus til for eksempel at klikke på ikoner og knapper og styre computeren på den måde. Inden den grafiske brugerflade blev de fleste computere styret via en kommandolinje.

500 gange hurtigere i dag

I 1984 skulle man hoste op med 2495 dollar, hvis man ville have sig en Macintosh. Det svarer til over 7300 dollar - eller cirka 48.000 danske kroner - i nutidens penge.

For pengene fik man en Motorola-processor med en tophastighed på omkring 7,8 megahertz. Til sammenligning har den nyeste Macbook Air fra Apple fire processorkerner, som alle har en tophastighed på 500 gange så meget som den første Macintosh.

Den første Macintosh kom desuden med 128 kilobyte hukommelse. Apples nyeste telefoner, iPhone 15 og iPhone 15 Pro, har 48.000 gange så meget hukommelse.

Powered by Labrador CMS