Putin beskylder Vesten for civile drab

I et to timer langt opkald presser Macron på for at få Putin til at indgå våbenhvile i Ukraine

Udgivet Opdateret

De vestlige lande kunne have undgået civile tab, hvis de havde undladt at sende våben til Ukraine.

Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, tirsdag i en længere telefonsamtale med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

-Stop våbenforsyning

Ifølge en meddelelse fra Kreml beskylder Putin også ukrainske styrker for at begå krigsforbrydelser og EU for at ignorere dem.

- Vesten kunne hjælpe med at stoppe disse uhyrligheder ved at lægge pres på myndighederne i Kyiv og stoppe med at forsyne Ukraine med våben, sagde Putin.

Meddelelsen nævner ikke noget om de mange anklager om, at russiske soldater har dræbt civile ukrainere og står bag en række krigsforbrydelser i Ukraine.

Kalder aktion "befrielse"

De to præsidenter talte også om begivenhederne i den belejrede by Mariupol og evakuering af civile fra stålværket Azovstal, der er under kraftig beskydning.

Et ukendt antal civile er stadig fanget i Mariupol og de omkringliggende områder, siger Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) i Ukraine.

Putin betegner det som en "befrielse" af Mariupol. Han beklager sig samtidig over, at Vesten ignorerer ukrainske angreb mod russisk-kontrollerede områder.

Dybt bekymret

Macrons kontor meddeler, at han i løbet af samtalen sagde til Putin, at der er brug for en våbenhvile i Ukraine.

Den franske præsident understregede også, at han er dybt bekymret over situationen i Mariupol og Donbas i det østlige Ukraine.

- Jeg har opfordret Rusland til at leve op til sine internationale forpligtelser som medlem af FN's Sikkerhedsråd ved at stoppe dette ødelæggende angreb, siger Macron ifølge Reuters i en udtalelse fra det franske Élysée-palæ.

Tirsdagens telefonsamtale varede to timer. Det er første gang siden slutningen af marts, at de to præsidenter har talt sammen.

Vladimir Putin mener, at Vesten burde stoppe våbenleverancer for at undgå civile tab i Ukraine.
Vladimir Putin mener, at Vesten burde stoppe våbenleverancer for at undgå civile tab i Ukraine.
Powered by Labrador CMS