Så er den ged barberet

Nordkoreansk leder siger under besøg i Rusland, at han støtter den russiske krig i Ukraine

Udgivet Opdateret

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger efter et fem timer langt møde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, at han ser muligheder for et militært samarbejde mellem de to lande.

- Der er visse begrænsninger. Inden for rammerne af de eksisterende regler er der muligheder, som vi vil se nærmere på, og vi drøfter dem, siger han i et tv-interview efter sit møde med Kim på en russisk rumbase i det østligste Rusland.

To mænd mødes. Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, på rumbasen Vostotsjnyj i det russiske Fjernøsten.

Han kan hjælpe

Begrænsningen, han henviser til, er de internationale sanktioner, som er rettet mod Nordkorea. De er indført, for at bremse landets atom- og raketprogram.

Putin siger også, at han kan hjælpe Nordkorea med landbrugsvarer.

Nordkorea har i flere omgange været ramt af decideret hungersnød. Ifølge vestlige vurderinger fordi han retter de fleste af det økonomisk fattige lands ressourcer mod den militære opbygning frem for fødevaresikkerhed.

Vil have krudt og kugler

Omvendt har Nordkorea noget, som Rusland har brug for.

Rusland er presset i krigen mod Ukraine. Det gælder især i forhold til artilleri og ammunition, som det stærkt militariserede Nordkorea ville være i stand til at levere.

Kim sagde ved mødet, at han støtter Ruslands krig i Ukraine og tror på russisk sejr.

- Den russiske hær og dets folk vil helt bestem sikre sig en stor sejr i den hellige kamp for at straffe for det store onde, der hævder at have overherredømme og nære en ekspansionistisk illusion, sagde han i en skåltale.

Ondet er USA og Vesten

"Det store onde" var en tydelig henvisning til USA og Vesten.

Nordkorea har behov for teknologi, der vil sætte landet i stand til at gå endnu længere med udviklingen af langtrækkende raketter. Her ville Rusland kunne være leveringsdygtig.

Men leverancer af den type udstyr er ikke tilladt ifølge den række af FN-resolutioner, der har været i kraft under Nordkoreas udvikling af atomvåben. Det bestrides dog af den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Powered by Labrador CMS