Spækhugger dør på vej ud i friheden

Akvarium mener, at det var en nyrelidelse, der endte med at gøre det af med spækhuggeren Lolita fredag

Udgivet Opdateret

Lolita, en spækhugger, der har været i fangenskab i mere end 50 år, er fredag død i akvariet Miami Seaquarium.

Det oplyser akvariet på X, tidligere kendt som Twitter.

Der var ellers planer om, at spækhuggeren skulle slippes fri i den nærmeste fremtid.

Syg et par dage

Lolita, der også gik under navnet Toki, havde over de seneste par dage udvist tegn på stort ubehag, skriver akvariet.

Dyrlæger begyndte at behandle hende "omgående og aggressivt".

- På trods af, at hun modtog den bedst mulige medicinske behandling, gik hun bort fredag eftermiddag på grund af, hvad der menes at være en nyrelidelse, skriver akvariet.

Spækhuggeren Lolita har været i fangenskab i over 50 år. Sidste år stoppede hun med at optræde, men fredag er hun død. (Arkivfoto).
Spækhuggeren Lolita har været i fangenskab i over 50 år. Sidste år stoppede hun med at optræde, men fredag er hun død. (Arkivfoto).

57 år

Lolita blev 57 år, og har altså tilbragt størstedelen af sit liv i fangenskab.

Men i april i år blev akvariet enige med en dyrevelfærdsorganisation om, at Lolita skulle slippes ud i naturen igen i et habitat i den nordvestlige del af Stillehavet inden for de kommende to år.

Føderale og statslige myndigheder skulle godkende, at den 2,2 ton tunge spækhugger kunne flyttes. Det kunne tage måneder og år.

Pensioneret sidste år

Lolita stoppede med at optræde i foråret sidste år, da Miami Seaquarium fik nye ejere. Hun har ikke været til offentligt skue siden da.

I løbet af de seneste måneder er hendes akvarium blevet opgraderet, så vandet filtreres bedre og temperaturen er mere passende.

Hendes pool var 24 meter lang, 11 meter bred og 6 meter dyb.

Kan blive op til 80 år

I 2013 udkom filmen "Blackfish", der satte fokus på spækhuggere i fangenskab. Filmen startede flere indsatser for at få spækhuggere sat ud i naturen igen.

Spækhuggere er meget sociale pattedyr, der kan blive op til 80 år gamle.

SPÆKHUGGEREN

Spækhuggeren (latin: Orcinus orca) er en tandhval, der tilhører delfinfamilien og er den største delfinart i verden.

Den er efter areal det næstmest udbredte pattedyr på jorden (efter mennesket) og findes i alle jordens have, fra de arktiske regioner til de tropiske have.

Spækhuggeren lever af både fisk, havskildpadder, havfugle, hajer, sæler, søkøer og endda andre tandhvaler, hvilket placerer spækhuggeren øverst i den maritime fødekæde.

Spækhuggere er ligeledes kendt for at angribe bardehvaler, især gråhvaler og blåhvaler.

Spækhuggeren er et havpattedyr med et frygtindgydende ry, der går tilbage til Gaius Plinius Secundus' udgivelse af Naturalis Historia i år 77.

Der har ikke været nogen rapporterede tilfælde af angreb på mennesker i naturen, bortset fra et enkelt tilfælde hvor en dreng i Alaska blev ramt, men ikke bidt, mens han svømmede.

Der har dog været isolerede tilfælde, hvor spækhuggere i fangenskab har angrebet deres trænere i delfinarier og akvarier.

Kilde: Wikipedia

- Dem, der har haft privilegiet af at tilbringe tid sammen med hende, vil for evigt huske hendes smukke ånd, skriver akvariet på X om Lolita.

Powered by Labrador CMS