Stikker ild til en af Macrons favoritter

Hundredtusindvis af franskmænd fortsætter protesterne mod den pensionsreform, Macron har presset igennem

Udgivet Opdateret

Vrede demonstranter satte torsdag ild til markisen på en restaurant i Paris, hvor præsident Emmanuel Macron i 2017 fejrede sin valgsejr.

Brandfolk fik hurtigt slukket ilden, inden kampklædt politi tog opstilling ved stedet.

Forinden havde sortklædte demonstranter kastet sten og affyret fyrværkeri mod restauranten, der længe har været et stamsted for præsident Macron og hans kone, Brigitte.

Utilfredse med reform

Det er ikke første gang, at restauranten bliver angrebet på grund af forbindelsen til Macron.

Torsdag er hundredtusindvis af franskmænd igen gået ud i gader og stræder landet over for at vise deres utilfredshed med den pensionsreform, som Macron og hans regering har tvunget igennem i Frankrig.

De franske fagforeninger forsøger at holde presset på regeringen forud for en afgørelse fra det franske forfatningsråd i næste uge.

Har afvist

Rådet skal fælde endelig dom over reformen, der hæver pensionsalderen fra 62 til 64 år og kræver, at folk bliver længere på arbejdsmarkedet, hvis de vil have fuld pension udbetalt.

Rådet kan annullere hele reformen eller dele af den, hvis rådet vurderer, at processen omkring vedtagelsen strider imod forfatningen.

Macron har afvist at ændre på reformen, selv om den har sat ham under hidtil uset pres og kostet ham dyrt i meningsmålingerne.

Sammenstød

Torsdag er der planlagt demonstrationer i såvel hovedstaden Paris som i en række andre byer, herunder Marseille og Montpellier i Sydfrankrig.

- Vi har ikke givet op endnu, og det har vi heller ikke i sinde at gøre, siger den 50-årige embedsmand Davy Chretien, der demonstrerer i havnebyen Marseille.

De fleste demonstrationer forløb fredeligt. Men enkelte er det kommet til sammenstød eller håndgemæng mellem demonstranter og politi.

Angreb bank

I Paris angreb en mindre gruppe demonstranter en bank, hvor de smadrede ruderne og slæbte afsted med blandt andet computerudstyr.

Andre kastede genstande mod politiet, der svarede igen med tåregas.

Omkring 20 mennesker er anholdt i Paris, lød det torsdag eftermiddag fra politiet i den franske hovedstad.

Fagforeningen CGT hævder, at der alene i Paris er omkring 400.000 deltagere i protesterne.

55 procent

En meningsmåling, der blev offentliggjort onsdag, viser, at hvis der var præsidentvalg i dag, ville højrenationalisten Marine Le Pen have en god chance for at vinde over Macron.

Både ved præsidentvalget i 2017 og 2022 kunne vælgerne vælge mellem de to kandidater i den anden og afgørende valgrunde. Som bekendt trak Macron sig sejrrigt ud af begge opgør.

Men ifølge den seneste meningsmåling siger 55 procent af de adspurgte franske vælgere, at de ville sætte krydset ved Le Pen, hvis der var valg i dag. 

Macron må nøjes med 45 procents opbakning i meningsmålingen.

Markisen på restaurant La Rotonde i Paris stod i flammer under torsdagens demonstration i Paris. Endnu en gang ventes hundredtusinder af franskmænd at gå ud i gaderne over store dele af Frankrig for at vise deres modstand mod Macrons pensionsreform.
Markisen på restaurant La Rotonde i Paris stod i flammer under torsdagens demonstration i Paris. Endnu en gang ventes hundredtusinder af franskmænd at gå ud i gaderne over store dele af Frankrig for at vise deres modstand mod Macrons pensionsreform.

Blå bog: Emmanuel Macron

Født: 21. december 1977

Parti: La République en marche! (Republikken fremad!)

Præsident siden: 2017 

Uddannelse: Statskundskab og offentlig administration ved eliteskolerne Science Po og École nationale d’administration.

Politisk karriere:

2012–14 – Chef for den franske finansinspektion

2012–14 – Personlig rådgiver for daværende præsident François Hollande

2014–16 – Økonomiminister

2017 og 2022 – Valgt som Frankrigs præsident

Kilde: Den Store Danske og The Telegraph.
Powered by Labrador CMS