Studie med godt nyt om vacciner

En blanding af AstraZeneca og Pfizer/BioNTech giver ifølge studie lige så god beskyttelse som to Pfizer-stik

Sydkoreansk studie giver godt nyt om blanding af vacciner
Sydkoreansk studie giver godt nyt om blanding af vacciner
Udgivet Opdateret

Der er godt nyt til folk, der har fået et stik med AstraZeneca-vaccinen efterfulgt af et stik med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

I hvert fald viser et sydkoreansk studie, at ovenstående blanding tilsyneladende giver lige så god beskyttelse som to stik med Pfizer/BioNTech.

Studiet involverer 499 personer i den sydkoreanske sundhedssektor.

100 af personerne modtog vaccineblandingen, 200 fik to Pfizer/BioNTech-stik, og resten fik to AstraZeneca-stik.

Studiet viser, at folk med blandingen udviklede lige så mange antistoffer, som personer der havde fået to Pfizer/BioNTech-stik.

De udviklede desuden omkring seks gange så mange antistoffer som personer, der havde fået to stik med AstraZeneca-vaccinen.

Er sket i Danmark

Blandingen af de to vacciner er foregået i flere lande - herunder Danmark - efter at der opstod bekymringer om mulige alvorlige bivirkninger ved brug af AstraZeneca.

Det drejer sig om tilfælde af sjældne blodpropper.

I Danmark er cirka 150.000 borgere vaccineret med to forskellige vacciner.

Det drejer sig om AstraZeneca efterfulgt af Pfizer/BioNTech eller Moderna.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS