Tager kampen op mod Putin

Nadezjdin har indsamlet over 100.000 underskrifter

Udgivet Opdateret

Krigsmodstander Boris Nadezjdin siger ved deadline onsdag, at han har indsamlet nok underskrifter til at stille op ved det russiske præsidentvalg i marts.

Han oplyser, at 105.000 underskrifter til støtte for hans kandidatur er blevet afleveret til valgkommissionen.

Skal godkendes

Det kræver 100.000 underskrifter for at kunne stille op og udfordre præsident Vladimir Putin. Det er nu op til valgkommissionen at sige god for underskrifterne.

Boris Nadezjdin ankommer onsdag til valgkommissionen i Moskva med 105.000 underskrifter, der vil kunne gøre ham berettiget til at stille op ved det russiske præsidentvalg midt i marts.

Nadezjdins åbenlyse modstand over for Ruslands krig i Ukraine har vakt nogen undren. Kritikere siger, at han ikke ville være nået så langt ud med sit budskab, uden den russiske ledelse var indforstået med det.

Slår hårdt ned

Putin-regimet har slået hårdt ned på kritikere af den russiske invasion. Der er idømt hårde fængselsstraffe til personer, som i tale eller på sociale medier har udtrykt deres kritik.

Omvendt er der spekulationer om, at Nadezjdin forlængst har krydset regimets røde linje, og at det nu valgkommissionen, der på teknikaliteter eller påståede falske underskrifter vil kyle ham ude af valgkampen.

Præsidentvalget i Rusland finder sted 15. til 17. marts.

Han vinder

Det er ifølge iagttagere givet på forhånd, at Putin fortsætter som præsident.

De statslige medier er under hans totale kontrol, og de fleste fremtrædende politiske modstandere sidder i fængsel eller i straffelejre i øde områder af Rusland.

Alligevel har Nadezjdin været i stand til at fremsætte sin kritik af det, som regimet kalder en "særlig operation" i Ukraine.

Ingen varme

Efter en usædvanlig kold vinter i Rusland med mange udfald på varmeforsyningen har Nadezjdin i denne måned flere gange sagt, at Rusland ville kunne bruge flere penge på sine borgere, hvis man opgav at føre krig i Ukraine.

- Min første opgave vil være at stoppe konflikten med Ukraine og derefter at genoprette normale forbindelser mellem Rusland og det vestlige samfund, sagde han til BBC i sidste uge.

Powered by Labrador CMS