Så mange vil overvære tronskiftet

Der kommer alt fra australske til kinesiske medier, når 79 udenlandske medier dækker dronningens abdikation

Udgivet

Når dronning Margrethe søndag abdicerer og overlader tronen til kronprins Frederik, bliver det med stor international bevågenhed fra verdenspressen.

79 udenlandske medier kommer til at dække dronningens abdikation - heriblandt store internationale aviser og tv-stationer som BBC, New York Times og The Guardian.

Det oplyser The International Press Centre (IPC), der uddeler akkrediteringer til danske såvel som internationale medier.

Helt usædvanligt

Ifølge IPC er det et helt usædvanligt højt antal udenlandske akkrediteringer.

Der er desuden 38 danske medier, som har fået adgang til at dække de historiske begivenheder.

De konkrete pladser for hvert akkrediteret medie er blevet besluttet af et puljeudvalg.

Foruden de mange udenlandske medier er der også 38 danske medier, som har fået adgang til at dække de historiske begivenheder søndag. (Arkivfoto).

Ni fra Marys hjemland

Til dronningens abdikation kommer der også ni medier fra Australien, som er den kommende dronning Marys fødeland.

Sammen med presseopbuddet fra de danske medier skal de mange udenlandske medier blandt andet dække, når kong Frederik skal tale fra balkonen på Christiansborg Slot, efter at statsministeren har proklameret tronskiftet. Her skal han også sige sit valgsprog.

I pressekorpset til søndagens begivenheder vil der også være repræsentanter fra de andre skandinaviske lande.

Første gang

Når dronning Margrethe søndag den 14. januar overlader tronen til sin søn, er det nemlig første gang i nyere tid, at en regent i Skandinavien abdicerer.

Der har været en slags usynlig pagt om, at man som regent bliver på tronen, så længe man lever. Men den har dronning Margrethe nu brudt med, og det har sat gang i debatten i både Sverige og Norge.

De bliver væk

Der kommer også pressefolk fra flere af de andre europæiske monarkier herunder Belgien, Spanien og Holland.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

Men det gør landenes royale overhoveder derimod ikke.

Fra det svenske kongehus, det belgiske kongehus, det hollandske kongehus og Buckingham Palace oplyses der, at de kongelige familier ikke vil deltage den kommende weekend.

Powered by Labrador CMS