Sparer du lige så meget op som alle andre

Danskerne har aldrig indbetalt mere på deres pensionsordninger, end de gjorde i 2022

Der er udsigt til flere penge mellem hænderne til folkepensionisterne. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Et arbejdsmarked i forrygende form og pæne lønstigninger er medvirkende årsager til, at danskernes pensionsindbetalinger igen satte rekord i 2022.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev indbetalt 137,7 milliarder kroner på danskernes pensionsordninger, hvilket er 7,3 milliarder mere end sidste år.

Det svarer til en indbetaling på 52.000 kroner per pensionsopsparer.

Ikke overraskende

Og kigger man på, hvordan økonomien har udviklet sig, er det ikke så overraskende, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

- I løbet af 2022 er der kommet omkring 60.000 flere i arbejde, mens også lønningerne har haft pil op. Det bidrager til at løfte de samlede indbetalinger til pension, siger han.

Og spørger man Mads Moberg Reumert, der er cheføkonom i Danica Pension, vil rekorden efter alt at dømme blive slået igen i år.

Mange fortsætter

- Overenskomsterne indeholder lønstigninger, der igen vil betyde større indbetalinger til pensionsordninger, og vi har fortsat et arbejdsmarked med høj beskæftigelse, hvor vi også kan se, at mange fortsætter med at arbejde også til efter folkepensionsalderen, siger han.

Ser man på, hvor meget mænd og kvinder sparer op, er der forskel på kønnene. Mænd indbetalte i snit 58.000 kroner, mens kvinder i gennemsnit satte 46.000 kroner ind.

Det er en forskel på 26 procent. Til sammenligning var forskellen i 2007 på 59 procent.

Tidlig pension

  • Danskere i alle aldersgrupper drømmer om at forlade arbejdsmarkedet før tid, men det fylder mere for aldersgruppen 18-35 år.
  • Således ønsker 38 procent af de unge at forlade arbejdsmarkedet som 60-årig eller tidligere, mens det for alle de adspurgte er 31 procent.
  • Danskerne forventer dog først at kunne trække sig tilbage som 66- eller 67-årig.
  • Folkepensionsalderen er lige nu 65,5 år, men den stiger løbende til 68 år frem mod 2031.
  • Ifølge prognoserne vil folkepensionsalderen for den unge aldersgruppe ligge på omkring 73 år.

Kilde: Epinions-undersøgelse for PFA Pension.

Blevet mindre

- Forskellen er blevet betydeligt mindre, og den tendens må ventes at fortsætte. For kvinderne trækker i stigende grad fra mændene på uddannelsesfronten, og samtidig vil mændene forventeligt tage en større del af barslen fremover som følge af nye regler.

- Begge forhold vil på sigt bidrage til at gøre gabet mellem mænds og kvinders pensioner mindre, siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Selv om danskernes pensionsindbetalinger altså vokser fra år til år, så gør pensionsformuen det ikke nødvendigvis.

Hårdt ramt

Sidste år, hvor blandt andet aktiemarkederne havde det hårdt, faldt den samlede pensionsformue trods de rekordhøje indbetalinger med 626 milliarder kroner.

I alt har danskerne nu 4366 milliarder kroner stående på deres pensionsordninger.

Powered by Labrador CMS