Dårlig køkkenvane kan koste dig dyrt

Dine madrester kan blive til nye lækre retter, eller du kan lave en gastronomisk sjatfest for hele familien

Du behøver ikke at tage opskrifter så bogstaveligt. Hvis du allerede har nogle andre grøntsager i køleskabet, der minder om i konsistensen, så prøv at bruge dem i stedet. (Arkivfoto).
Du behøver ikke at tage opskrifter så bogstaveligt. Hvis du allerede har nogle andre grøntsager i køleskabet, der minder om i konsistensen, så prøv at bruge dem i stedet. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Forestil dig, at en familie på to voksne og to børn tager en tur i supermarkedet. De fylder vognen med lækre madvarer og betaler ved kassen. Men på vej ud smider de en femtedel af varerne direkte i skraldespanden.

Det lyder utænkeligt, men så meget ender ifølge Fødevarestyrelsen som madspild.

For hver tredje er det oftest rester fra aftensmaden, der ender som skrald. Det viser en Epinion-undersøgelse foretaget for Karolines Køkken, som tester produkter og udvikler opskrifter for Arla.

- Det er faktisk helt vildt, hvor meget madspild der sker. Så selv om en del af det ligger i industrien, så kan man som familie også gøre meget, siger Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken.

Her er tre steder, du bør sætte ind for at mindske madspildet betydeligt.

1) Lav en plan med huller

Det lyder måske lidt tørt, men den er altså ikke til at komme udenom: Det første skridt mod mindre madspild er en madplan.

- Det er absolut nummer et, at du ikke køber mere, end du skal bruge. Det lyder dødkedeligt, men vi har også fået nogle tekniske hjælpemuligheder.

- Man kan for eksempel dele indkøbssedler digitalt med familien, foreslår Tove Færch.

Kogebogsforfatter Camilla Skov har tilegnet sig en række basisretter, som hun altid kan bruge til at tømme køleskabet. Det gælder eksempelvis hendes 'køleskabsrens-lasagne'. (Arkivfoto).
Kogebogsforfatter Camilla Skov har tilegnet sig en række basisretter, som hun altid kan bruge til at tømme køleskabet. Det gælder eksempelvis hendes "køleskabsrens-lasagne". (Arkivfoto).

Men undlad at planlægge hele ugen stramt - lav også plads til en dag, hvor I kan bruge resterne i køleskabet.

2) Hold sjatfest

Synes du ikke lige, at ugens rester kan blive til et helstøbt måltid, så har Tove Færch en idé.

- Hver gang man har en rest lasagne til en person, nogle frikadeller eller en anden rest, så putter man den i fryseren. Og så kan man have nogle dage, hvor man har sjat-fest.

- Så kan man trække noget forskelligt op og servere, eller man kan hver især få forskellige retter og så supplere med en fælles salat.

3) Allier dig med din fryser

Camilla Skov er forfatter til kogebogen "Billig mad på dyre tallerkener", og hun råder dig til at fryse selv de mindste ting ned. Har du for eksempel en rest af vin, fløde eller thailandsk karry, kan du fryse det ned i en isterningbakke.

Så kan du nemt tage en terning eller to op, når du skal lave en sovs eller en gryderet.

Har du brune bananer, der synger på sidste vers, kan de også fryses ned og tages op, når du skal lave en smoothie, banankage eller -pandekager.

Camilla Skov er også fortaler for at købe frostgrønt for at undgå slatne og dårlige grøntsager i en travl hverdag.

- Generelt er det genialt at have ting på frost. Frossen spinat og frosne ærter bliver stort set aldrig for gammelt, og man har altid en god base til en ret, siger Camilla Skov.

Det smider vi oftest ud

Fire ud af ti danskere smider mad ud ugentligt. Det drejer sig typisk om:

* Brød.

* Grøntsager.

* Rester fra tilberedt mad for eksempel fra aftensmaden.

* Pålægsrester eksempelvis leverpostej eller spegepølse.

* Frugt.

Kilde: Befolkningsundersøgelsen foretaget af Epinion for Karolines Køkken.
Powered by Labrador CMS