Afslører: Her skal de bo

Røde Kors skal stå for indkvartering af evakuerede fra Afghanistan, i første omgang på Center Sandholm

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyser, at et fly med 84 evakuerede fra Afghanistan torsdag er landet i København. Evakueringen af afghanske ansatte fortsætter, skriver udenrigsministeren. (Arkivfoto).
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyser, at et fly med 84 evakuerede fra Afghanistan torsdag er landet i København. Evakueringen af afghanske ansatte fortsætter, skriver udenrigsministeren. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Et SAS-fly med 84 evakuerede fra Afghanistan er torsdag morgen landet i Københavns Lufthavn.

- Jeg er glad for at kunne bekræfte, at vi nu har fået et fly med 84 evakuerede personer på sikker grund i Danmark, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.

De evakuerede er primært afghanere, der har arbejdet for den danske ambassade, samt deres familier.

Ved ankomsten til Københavns Lufthavn er de blevet modtaget af en kreds af myndighedspersoner.

De skal blandt andet registreres, ligesom der vil være tilbud om krisehjælp, oplyser Udenrigsministeriet.

Skal i corona-karantæne

Røde Kors skal stå for at indkvartere de evakuerede. De skal ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet indtil videre bo på Center Sandholm i Nordsjælland.

Her skal de være i coronakarantæne de næste fire til fem dage.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) opfordrer i en kommentar til, at "de nu og her får fred og ro til at ankomme efter en lang rejse".

- Det er mennesker, der kommer fra kaos og usikkerhed. Derfor har myndighederne naturligvis holdt sig klar til at modtage dem og sikre ordnede forhold fra første dag.

- Det handler selvfølgelig om at sikre tag over hovedet og mad. Men også om lægehjælp, psykologhjælp, og hvad der ellers er behov for, siger han.

Røde Kors er klar

Røde Kors er klar til at tage imod de evakuerede, oplyser generalsekretær Anders Ladekarl.

- Vi har et setup, der giver de afghanere, som nu kommer til Danmark, en rigtig god modtagelse, og som sørger for, at der er nogen til at hjælpe dem med en varm seng og de fornødenheder, de skal bruge.

- Vi ved jo endnu ikke, hvad de har med, så vi er forberedt på lidt af hvert, siger han.

Evakueringen af danskere og afghanske ansatte fortsætter, oplyser Jeppe Kofod.

- Operationen er stadig i fuld gang, og vi arbejder på højtryk for at evakuere de sidste lokalansatte, tolke og andre grupper ud af Kabul, skriver han i sit tweet.

Kan blive i to år i Danmark

En bred politisk aftale sikrer, at de afghanske ansatte og deres familier kan opholde sig to år i Danmark.

De vil kunne søge om opholdstilladelse i medfør af udlændingeloven efter ankomsten til Danmark.

Evakueringsoperationen har været i gang, siden den militante islamistiske bevægelse Taliban søndag tog kontrol over Afghanistans hovedstad, Kabul.

Taliban

* Taliban er opstået i afghanske flygtningelejre i Pakistan. Militsen rykkede ind på den politiske scene, efter at muslimske oprørere i 1992 overtog magten i Afghanistan, da den Moskva-støttede regering kollapsede.

* I 1996 overtog Taliban kontrollen med Kabul og udråbte sig som lovmæssige regering i Afghanistan, efter at 50.000 mennesker var omkommet i blodige interne stridigheder.

* Frem til den amerikanskledede invasion i 2001 kontrollerede bevægelsen store dele af landet, hvor koranens ord blev benyttet nidkært til religiøs undertrykkelse af folk, særligt piger og kvinder for hvem skolegang blev obstrueret.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS