Eneren Letterman genbesøger arkiverne

David Letterman underholdt amerikanerne hver aften i 33 år med sin underspillede, humoristiske stil. Tirsdag den 12. april fylder 75 år som nyslået YouTuber

Skægget er blevet noget længere, siden David Letterman sagde farvel til sit daglige talkshow.
Udgivet Opdateret

Der er efterhånden gået syv år, siden David Letterman forlod sit talkshow.

I løbet af 33 år som feteret tv-vært på først "Late Night" og siden "Late Show" nåede han hele 6028 optrædener, før det var slut i maj 2015.

I øvrigt med 14 millioner seere til sidste afsnit.

Men pensionisten, der 12. april fylder 75, er ikke forsvundet helt fra jordens overflade siden da.

Netflix og YouTube-stjerne

Først udkom han med en Netflix-serie i 2017, og i år lancerede Letterman en kanal på hjemmesiden YouTube.

Her kommer der dagligt nye videoklip fra hans fyldige bagkatalog af interviews, indslag, vittigheder og skøre indfald.

Der er nok at tage af.

For den afslappede, muntre David Letterman blev igennem årene til en amerikansk institution, der kunne tiltrække alle og enhver til en snak i sin sofa.

Populær skikkelse

Hollywood-stjerner, musikere, komikere og politikere lagde gerne vejen forbi studiet i New York.

I det sidste program deltog for eksempel tre tidligere præsidenter oven i Barack Obama, der dengang stadig sad i Det Hvide Hus.

Letterman besad også en unik og uforudsigelig humor og var ikke bange for at prøve nye, skæve koncepter af.

Så på YouTube kan man se ham smide ting ned fra taget, få dyr til at udføre "dumme" optrædener og præsentere aftenens "top-10", et ikonisk fast indslag.

Startede som radiovært

Han fik sin debut i mediebranchen som radiovært og senere vejrmand på en lokal tv-kanal i hjembyen Indianapolis i Indiana, hvor der blev lagt mærke til hans unikke humor.

I 1975 flyttede han til Los Angeles for at komme tættere på showbusiness. Og det gav pote, da han blev inviteret til at optræde med sin tørre, sarkastiske humor på det berømte "Tonight Show" med Johnny Carson.

Lettermans første selvstændige talkshow, et humoristisk morgenmagasin, floppede godt nok og blev taget af skærmen efter kun fire måneder i 1980.

Men i 1982 gjorde han comeback med "Late Night" på NBC, inden han i 1993, efter skuffelsen over ikke at blive Johnny Carsons arvtager, rykkede til rivalen CBS og fortsatte i samme stil under navnet "Late Show".

Uventet drejning

Lettermans liv tog en drejning tilbage i 2003, da han fik en søn med sin mangeårige veninde, Regina Lasko, som han senere giftede sig med.

Efter at de sene aftener var overstået, lod Letterman sit skæg stå og vendte tilbage med Netflix-serien "My Next Guest Needs No Introduction" i 2017.

Her var stilen lagt om, og Letterman anlagde en mere uironisk stil med gæster, han efter eget udsagn ser op til: Barack Obama igen samt Kanye West og Malala Yousafzai har været med indtil videre.

Uvis fremtid

Det seneste program blev sendt i 2020, men det er ikke meldt ud, om Letterman fortsætter på Netflix.

Men hvis man savner hans underspillede humor, er der altid klippene på YouTube at vende tilbage til.

Powered by Labrador CMS