Er du for stiv til at køre i dag?

Hvert år ender tusindvis af danskere med uforvarende at køre spirituskørsel, fordi de sætter sig bag rattet dagen efter en festlig aften

Udgivet Opdateret

For en del danskere kan det første møde med det nye år både ende med et færdselsuheld eller en sigtelse for spirituskørsel, fordi de sætter sig bag rattet med en promille dagen efter den store nytårsfejring. 

Det skriver Gjensidige i en pressemeddelelse. 

I en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige, svarer hver tiende dansker med kørekort nemlig, at de indenfor de seneste tre år har sat sig bag rattet dagen efter en festlig aften, hvor de var usikre på, om de stadig havde en promille over 0,5 procent.  

Tænk dig om

Og man bør derfor tænke sig godt om, inden man sætter sig bag rattet den første dag i det nye år, lyder rådet fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.  

- Det tager længere tid at forbrænde alkohol, end mange går og tror, og derfor bør man afholde sig fra at køre bil dagen efter nytårsfesten, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt ens promiller er for høj, og ellers som minimum vente til om eftermiddagen, siger hun.  

Rammer oftest disse bilister

I undersøgelsen står det også klart, at problemet med at køre bil, mens man er usikker på sin promille, sker mest blandt den yngre del af danskerne.  

MainImage

- Unge er både mere uerfarne og mere risikovillige, og derfor skal de både selv være ekstra opmærksomme på problematikken, ligesom familie og venner skal oplyse og gribe ind, hvis de mistænker at der kan opstå en situation med spirituskørsel, siger Lene Rasmussen

Så meget forbrænder du  

I Danmark er det ulovligt at køre med en promille over 0,5 procent, men du kan blive straffet for spirituskørsel, hvis politiet mener, at du er så påvirket, at du ikke er i stand til at køre sikkert, selvom din promille er under den tilladte promillegrænse.  

Så lang tid tager det at forbrænde én genstand: 

  • 50 kg: Fra 1 time 36 min. til 2 timer 24 minutter 

  • 60 kg: Fra 1 time 20 min. til 2 timer. 

  • 70 kg: Fra 1 time 9 min. til 1 time 43 minutter 

  • 80 kg: Fra 1 time til 1 time 30 minutter 

  • 90 kg: Fra 53 min til 1 time 20 minutter

  • 100 kg: Fra 48 min til 1 time 12 minutter

Powered by Labrador CMS