Går fri i Støjberg-sag

Flere år efter Støjberg-sag har ministerium nu droppet at rejse sager mod Jesper Gori og Ditte Kruse Dankert

Udgivet Opdateret

Udlændinge- og Integrationsministeriet har besluttet ikke at rejse disciplinære sager mod embedsmændene Jesper Gori og Ditte Kruse Dankert i Støjberg-sag.

Det oplyser ministeriet i et skriftligt svar til Politiken.

- Ministeriet kan oplyse, at det er besluttet ikke at indlede disciplinære forløb over for ansatte inden for Udlændinge- og Integrationsministeriets område som opfølgning på Instrukskommissionens beretning, lyder det.

To fik advarsler

Jesper Gori var kontorchef i ministeriet. I dag arbejder han som juridisk rådgiver samme sted.

Hans advokat, Eddie Rosenberg Khawaya, siger til Politiken, at Gori er "enig" i ministeriets samlede vurdering.

Ditte Kruse Dankert arbejder fortsat som kontorchef i Udlændingestyrelsen. Hende har Politiken ikke kunne få en kommentar fra.

I sidste uge fik de to embedsmænds tidligere overordnede Lykke Sørensen og Lene Vejrum skriftlige advarsler. Det er den mildeste af de disciplinære straffe, som en tjenestemand kan få for at have begået en tjenesteforseelse.

Idømt fængsel

Men det slipper Jesper Gori og Ditte Kruse Dankert altså for.

Hele sagen begyndte i 2016. Her gav Støjberg en instruks om, at asylpar, hvor den ene part var mindreårig, skulle adskilles - også selv om der ikke havde fundet en konkret og individuel vurdering sted.

I 2021 blev Støjberg idømt 60 dages ubetinget fængsel i den anden rigsretssag på hundrede år.

Efter rigsretssagen mod Inger Støjberg er to embedsmænd nu sluppet uden konsekvenser.
Efter rigsretssagen mod Inger Støjberg er to embedsmænd nu sluppet uden konsekvenser.

Sagen der fik Støjberg stillet for rigsret

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler straks, at hun vil forhindre det.

* 9. februar 2016 godkender Støjberg internt et notat om, at der kan være par, som ikke kan adskilles. Det kom først frem, fire år efter at sagen startede.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 får Udlændingestyrelsen dog besked om, at alle asylpar skal adskilles, hvis den ene part er under 18 år.

* Udlændingestyrelsen begynder at adskille alle par, men forelægger ministeriet nogle sager, hvor styrelsen mener, at det vil være ulovligt at foretage adskillelse.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

* Støjberg afviste først, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

* Støjberg og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen har forklaret, at Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at der skulle tages hensyn til loven i adskillelserne. Det har andre embedsmænd afvist og interne mails sået tvivl om.

Kilde: Instrukskommissionen
Powered by Labrador CMS