Her rammer skybruddene

Meteorologerne udfordret af søndagens vejr

Udgivet

DMI varslede allerede lørdag, at vi går en udfordrende søndag i møde rent vejrmæssigt.

Der er kraftig regn på vej - nogle steder som skybrud - mens andre regioner som eksempelvis Bornholm friholdes for voldsomt vejr.

Der er tale om skybrud, når der falder mere end 15 mm regn på 30 minutter.

Søndag morgen varsler vagthavende meteorolog hos DMI, Mette Tilgaard Zhang, overordnet, at der er et "udfordrende vejrdøgn i vente, som giver meteorologerne grå hår i hovedet".

De står for skud

Det er en varm og fugtig luft, der er på vej mod Danmark, der laver ballade.

- Den skaber  ideelle betingelser for dannelse af regn- og tordenbyger, skriver Mette Zhang søndag morgen.

Lige nu viser prognoserne, at det især er den vestlige del af Jylland, der bliver ramt.

Men resten af landet kan også få byger - dog sandsynligvis i mindre antal og ikke så kraftige som i det vestlige Jylland.

Forbundet med usikkerhed

Mens der er udsendt varsel for tordenbyger og lokale skybrud for den vestlige del af Jylland, har DMI også varslet risiko for tordenbyger og lokale skybrud i resten af landet bortset fra Bornholm.

Det skyldes, at tingene kan forandre sig hurtigt.

- Når vejrprognoserne antyder, at der kan være kraftige regn- og tordenbyger på vej, ringer alarmklokkerne hos meteorologerne. 

- Små forskelle i blandt andet temperatur og luftfugtighed samt ændringer i vindretningen er afgørende for, hvor bygerne dannes.

- Og har modellerne ikke ramt rigtigt, så opstår bygerne måske slet ikke, eller de popper op et andet sted eller på et andet tidspunkt end forudsagt, skriver Mette Zhang om søndagens vejr.

Udfordringen for DMI det kommende døgn kan bedst illustreres ved, at der er kaldt ekstra mandskab ind søndag for at overvåge vejrudviklingen.

 

Powered by Labrador CMS