Højgravide Kristina fik chokerende besked

Fiskefabrik i Hirtshals misbrugte regler om hjemsendelse og betalte ikke løn under barsel til Kristina Elling. Fagforeningen 3F har nu hevet pengene hjem

Sidste år gik Kristina Elling på barsel med sin datter, uden løn. Nu har hun fået 205.000 kroner i godtgørelse.
Sidste år gik Kristina Elling på barsel med sin datter, uden løn. Nu har hun fået 205.000 kroner i godtgørelse.

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Når der ikke bliver landet fangst på kajen, må fiskefabrikker sende deres ansatte midlertidigt hjem på dagpenge, indtil der igen kommer gang i råvarerne.

Men de må ikke bruge forvirring om hjemsendelse som en smart fidus til at fyre højgravide kvinder, så arbejdsgiveren slipper for at betale løn under barsel.

Det har Kristina Elling fået medhold i og har nu fået en godtgørelse på 205.000 kroner, skriver Fagbladet 3F.

Sagen startede i marts 2020, hvor Kristina Elling tog en kort ferie fra sit job på OH Fiskeeksport i Hirtshals, hvor hun rengjorde, vejede og vakuumpakkede laks fra færøsk og norsk farvand.

Det skete på et tidspunkt, hvor det gik lidt trægt med at få hevet fisk op af havet.

- Jeg aftalte med min chef, at jeg var hjemsendt efter min ferie, siger 36-årige Kristina Elling. Hun fik at vide, at det ikke var nødvendigt at gøre det på skrift, som det ellers er kutyme.

Var ikke længere ansat

Kort tid efter gik hun på barsel uden løn og fødte sin datter i slutningen af maj.

Chefen mente nemlig, at Kristina Elling ikke længere var ansat, fordi hun ikke kom tilbage på job efter ferien.

Men den gik ikke, har et forlig nu afgjort.

Hun skulle have haft løn under sin barsel, som overenskomsten foreskriver.

Og det er de penge, som hun nu har fået hevet hjem med hjælp fra 3F Skagerrak.

- Jeg har altid været glad for at være dernede, mine kolleger er simpelthen så søde. Men jeg synes ikke, at det er i orden, hvad jeg har været udsat for. Man skal behandle sine medarbejdere, som man selv vil behandles, siger Kristina Elling.

Snak i krogene

Det har været en særdeles hård omgang at have haft en faglig sag kørende.

Hirtshals er et lille lokalsamfund, og der bliver snakket i krogene.

- Jeg er nødt til at passe på, når jeg går ned i byen, fordi jeg har kørt sag mod virksomheden. Han er stor kanon på havnen og tror, at han kan gøre lige, hvad der passer ham, siger hun om sin tidligere chef.

-Fuldstændig uhørt

Faglig konsulent i 3F Skagerrak, Vivian Hvolbæk Hansen, er harm over den måde, som Kristina Elling er blevet behandlet på.

- Direktøren har opført sig fuldstændig uhørt og helt ude af proportioner. Det værste var måden, som virksomheden behandlede Kristina på, efter vi rejste sagen. Ansatte fra fabrikken snakkede højt og pegede fingre ad hende, siger hun.

- Der findes rigtig mange dygtige og reelle virksomheder, som følger loven og overenskomsterne. Men der findes desværre også nogle få brodne kar, og et af dem har vi her, lyder det fra Vivian Hvolbæk Hansen.

Direktøren i OH Fiskeeksport hedder Ole Hatlebakk. Han afviser at have begået fejl:

- Kristina tog på ferie og kom ikke tilbage, så jeg regnede ikke med, at hun var ansat længere. Der er ingenting på skrift om, at hun var hjemsendt, og vi giver altid en hjemsendelse skriftligt, siger han.

Indgik forlig

Alligevel valgte Ole Hatlebakk at indgå et forlig:

- Jeg er det svage led i dette her. Uanset hvor mange beviser jeg har, bliver der ikke taget hensyn til det. Hendes ord vejer bare meget højere. De (3F, red.) finder altid en paragraf et eller andet sted, siger han.

Ole Hatlebakk afviser også anklager om, at han skulle have talt dårlig om Kristina Elling.

- Selvom hun er hamrende fuld af løgn, spreder jeg ikke negative rygter om hende og bærer ikke nag. Men det er klart, at vi er et lille samfund, hvor alle kender til denne sag, siger han.

Kristina Elling er nu tilbage på job. Men ikke på fiskefabrikken.

I stedet har hun helt skiftet branche, til et ældrecenter.

- Det er jeg meget glad for. Det skulle jeg have gjort for mange år siden, siger hun.

Powered by Labrador CMS