Hver fjerde udsat for vold

I en undersøgelse fortæller socialpædagoger, at de bliver udsat for både slag og spark, når de går på arbejde

Udgivet Opdateret

Mere end hver fjerde socialpædagog er inden for det seneste år blevet udsat for fysisk vold på arbejdet.

Det viser en undersøgelse fra fagforeningen Socialpædagogerne.

22.000 medlemmer har modtaget spørgeundersøgelsen. Næsten 3100 har besvaret samtlige spørgsmål i undersøgelsen.

Der kan være tale om slag, spark og mere alvorlige tilfælde, viser besvarelserne.

Enormt alvorligt

Volden har fundet sted på botilbud for voksne med udviklingshandicap eller sindslidelser eller på døgninstitutioner for anbragte børn og unge.

- Det er enormt alvorligt, at så mange socialpædagoger bliver slået, sparket eller det, der er endnu værre, fordi vi passer vores arbejde, siger forbundsformand Benny Andersen i en pressemeddelelse.

Risiko for depression

- At blive udsat for vold på arbejdet har store konsekvenser for socialpædagoger.

- For eksempel øger vold på arbejdet risikoen for depression, siger formanden og henviser til en undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

I undersøgelsen fra Socialpædagogerne har 31 procent af respondenterne desuden svaret, at de er blevet udsat for psykisk vold i arbejdssammenhæng.

Hver fjerde socialpædagog har været udsat for vold på arbejdet.
Hver fjerde socialpædagog har været udsat for vold på arbejdet.

VOLD I DANMARK

I 2020 fik 7.987 voldsofre behandling på landets skadestuer. I 2019 var det tilsvarende tal 10.161, hvilket svarer til et fald på 21 procent.

Mænd er generelt overrepræsenterede på skadestuerne, og de behandles i højere grad for mere alvorlige voldsskader end kvinder. Mænd får fx oftere åbne sår og knoglebrud, og næsten halvdelen af mændene behandles for hovedskader, mens det kun gælder for hver fjerde kvinde.

Kvinder udgør dog en stigende andel af de voldsofre, der får behandling på skadestuerne. Mens de i 1995 udgjorde 25 procent af voldsofre, udgjorde de 35 procent i 2020.

Kvinder bliver oftest udsat for vold i hjemmet og i forbindelse med deres arbejde særligt i sundhedssektoren, mens mænd i højere grad udsættes for vold uden for hjemmet.

Volden sker oftest i nattetimerne hen over weekenderne. De fleste besøg på skadestuen i forbindelse med vold foregår natten mellem fredag og lørdag samt lørdag og søndag i de sene nattetimer.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
Powered by Labrador CMS