Importeret urin skal give pandababy

Pandaerne i København Zoo har én gang om året chancen for at parre sig. Hunnen er klar, hannen skal hjælpes

Udgivet Opdateret

Tredje gang er lykkens gang.

Det er i hvert fald håbet for dyrepasserne i Københavns Zoo. De har holdt øje med de to kinesiske pandaers adfærd i den korte parringssæson, og tiden ser nu ud til at være inde, for at hunnen, Mao Sun, inden for dage kan blive befrugtet af sin mage, Xing Er.

Mao Suns hormonniveauer afslører nemlig ægløsning, og hun er i den brunst, som kun sker én gang om året, fortæller dyrepasser og zoologisk direktør, Mads Bertelsen.

Københavns Zoo forventer derfor at kunne lukke pandaerne, der normalt bor adskilt, sammen lørdag, så de kan parre sig.

Problemer for hannen

Hannen har dog de sidste to år ikke rigtigt forstået, hvad det går ud på. 

I 2021 havde han travlt med at spise bambus, mens Mao Sun gjorde sig til og gnubbede sig op ad ham.

Xing Er er delvist håndopfostret og har derfor ikke den helt rigtige pandaadfærd. Derfor skal han hjælpes lidt på vej, før han får interesse for hunnen, forklarer Mads Bertelsen.

Københavns Zoo prøver for tredje gang at få pandaerne til at parre sig. I 2021 havde hannen ikke meget interesse til overs for hunnen, der gjorde sig til. (Arkivfoto).
Københavns Zoo prøver for tredje gang at få pandaerne til at parre sig. I 2021 havde hannen ikke meget interesse til overs for hunnen, der gjorde sig til. (Arkivfoto).

- I år har vi derfor prøvet at gøre nogle andre ting. Vi har fået urin importeret fra to andre hanner i Europa. Det har vi sprøjtet rundt inde på hans område, så han får fornemmelsen af, at der er konkurrence, og at han må oppe sig.

- Han skal helst blive lidt pikeret af det. Det kan være, at det er den lille ekstra ting, der skal til, før han vil parre sig med hunnen, siger dyrepasseren.

Pandaer i Zoo tilhører Kina - det samme gør mulige unger

Hvis pandaer i København Zoo lykkes med at parre sig og får unger, vil ungerne tilhøre Kina.

Her kan du læse mere om de to kinesiske pandaer i Københavns Zoo:

* De to pandaer er en han ved navn Xing Er og en hun med navnet Mao Sun.

* Pandaerne kom til Danmark 4. april 2019 fra Chengdu Panda Base i Kina efter flere års forberedelser.

* De er udlejet til Danmark i 15 år. Pandaerne tilhører stadig Kina, ligesom eventuelle unger gør det.

* Pandaerne bor i Zoologisk Have København i et pandaanlæg tegnet af arkitekten Bjarke Ingels. Anlægget kostede 160 millioner kroner at opføre.

* Prisen for at leje pandaerne er en million amerikanske dollar om året i 15 år. Dertil kommer omkostninger til drift og pasning af pandaerne.

* Idéen om at sende et pandapar til Danmark opstod i 2010 hos den daværende leder af det danske konsulat i Chongqing i Kina, Hans Halskov.

* Samme år mødtes ledelsen af Zoologisk Have i København for første gang med ledelsen af Chengdu Panda Base i Kina for at drøfte idéen.

* Først i april 2014 blev det under et dansk erhvervsfremstød i Kina afsløret, at Kina ville udleje to pandaer til Danmark.

Kilde: Kilder: Zoologisk Have, Ritzau.

Svært ritual

Pandaer er notorisk svære at få til at parre sig. 

Vinduet for en parring er kun en lille håndfuld dage om året, når dagene begynder at blive mere solrige.

Københavns Zoo gør derfor alt, hvad de kan, for at få det til at lykkes.

- Det vi også har gjort anderledes i år, er, at vi venter længere på at lukke dyrene sammen. De sidste par år har vi forsøgt at lade dyrene være sammen forholdsvist længe for at skabe en naturlig interesse, men i år venter vi, til vi er et lille stykke inde i brunstperioden siger Mads Bertelsen.

- Vi håber, at et hurtigt stævnemøde vil være mere stimulerende end en lang kærlighedsferie, siger han.

Powered by Labrador CMS