Kedelig dansk sex-rekord

Sex & Samfund vil udbrede brug af hjemmetest for at sætte en stopper for det stigende antal klamydiatilfælde

Udgivet Opdateret

En coronapandemi og lukkede diskoteker var tilsyneladende ikke opskriften på et liv uden klamydia for den unge generation.

Med over 31.000 tilfælde af kønssygdommen slog de unge mellem 15 og 29 år igen rekorden fra tidligere år, viser tal fra Statens Seruminstitutet.

Og mørketallet kan endda være meget højere, lyder det fra Majbrit Berlau, der er generalsekretær i organisationen Sex & Samfund.

Den mest udbredte

- Det er bekymrende, at danske unge igen slår denne kedelige rekord. Men endnu mere bekymrende er det, at mange er smittede uden at vide det, siger hun.

Klamydia er den mest udbredte kønssygdom her i landet. Den viser sig som en infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen.

Sidste år blev der afsat ti millioner kroner til at komme problemet til livs med forebyggende tiltag.

En vej for forebyggelse

Et tiltag går ud på, at unge kan tage en gratis test derhjemme, som både kan vise tegn på gonorré og klamydia.

- Den gode nyhed er, at der er en vej til forebyggelse gennem god seksualoplysning og let tilgængelige test, siger Majbrit Berlau.

Kan være højere

Organisationen Sex & Samfund efterspørger generelt regionale og kommunale indsatser, som kan bredes ud i hele landet. Det er en nødvendighed, hvis tendensen med rekorder skal brydes, lyder det.

Mørketallet for antallet af unge med klamydia kan være meget højere, end det officielle tal viser. Det skyldes, at unge danskere er nogle af dem, som går mindst til lægen.

Derfor er en hjemmetest en oplagt mulighed til at få knækket kurven, mener Majbrit Berlau.

Sprede information

- Når vi spørger de unge, er tryghed, hastighed og fleksibilitet det, som får dem til at foretrække en hjemmetest.

- Udover at gøre en klamydiatest mere nem og tilgængelig, skal vi i endnu højere grad sprede afgørende information om sygdommen og testmetoden.

- Eksempelvis at både mænd og kvinders fertilitet kan påvirkes negativt af klamydia, og at test på mænd ikke behøver at foretages som en podning i penis, men blot gennem en simpel urinprøve, siger hun.

Flere danskere bliver smittet med klamydia.
Flere danskere bliver smittet med klamydia.

KLAMYDIA

Klamydia er den hyppigst forekommende seksuelt overførte sygdom i Danmark. Alene i 2011 blev 26.617 personer diagnosticeret med klamydia og Sundhedsstyrelsen vurderer, at der i 2011 var cirka 50.000 borgere som blev smittet med klamydia, de resterende uden egentlig behandling. Den forårsages af bakterien Chlamydia trachomatis.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS