Ny opdagelse: Kan give demens

Et studie med data fra 573.088 personer har fundet en sammenhæng mellem høretab og demens

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÈ AF ARTIKLEN

Høretab øger risikoen for at udvikle demens, viser et studie fra Syddansk Universitet. Risikoen er op til 13 procent højere sammenlignet med personer uden høretab.

Personer med svært høretab har op til 20 procent forøget risiko for at udvikle demens, sammenlignet med personer uden høretab.

Studiet er baseret på data fra 573.088 personer over 50 år fra Region Syddanmark, indsamlet fra 2003 til 2017. Ingen af disse personer var demente før studiets start.

Brug af høreapparat kan forebygge eller forsinke udviklingen af demens. Risikoen for demens er 20 procent forøget for personer, der ikke bruger høreapparat, sammenlignet med personer med normal hørelse.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Der er en sammenhæng mellem høretab og risikoen for at udvikle demens.

Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, SDU, hvor forskere har fundet ud af, at høretab øger risikoen for at blive dement.

Det skriver SDU på universitetets hjemmeside.

Højere risiko

Studiet viser, at der er op til 13 procent højere risiko for at udvikle demens, hvis man sammenligner personer med høretab med personer uden høretab.

Den høje risiko ses især ved personer, der lider af svært høretab. Personer med svært høretab har op til 20 procent forøget risiko for at udvikle demens, hvis man sammenligner dem med personer uden høretab.

Flere tusind undersøgt

SDU har undersøgt data fra 573.088 personer fra 2003 til 2017. Det er alle personer over 50 år fra Region Syddanmark. Ingen var demente før studiets start.

Der er også forskel på, om man bruger høreapparat eller ej.

Kan forebygge det

- Vi kunne se, at risikoen for at udvikle demens var 20 procent forøget for personer, som ikke brugte høreapparat, sammenlignet med personer med normal hørelse, forklarer adjunkt Manuella Lech Cantuaria fra Klinisk Institut, Syddansk Universitet på universitetets hjemmeside.

- Personer, som brugte høreapparat, havde en seks procent forøget risiko for at udvikle demens. Det tyder altså på, at brug af høreapparat kan forebygge eller forsinke udviklingen af demens.

Powered by Labrador CMS