Vil nedlægge regionerne

Den længe ventede sundhedsstrukturkommission anviser veje til at nedlægge regionerne, som Løkke har ønsket

Udgivet Opdateret

Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger 2023

Sundhedsstrukturkommissionen foreslår tre modeller for fremtidens sundhedsvæsen. To modeller involverer nedlæggelse af regionerne, mens den tredje styrker de nuværende regioner med øget ansvar til kommunerne.

Kommissionens formand, Jesper Fisker, mener at anbefalingerne kan styrke sundhedsvæsenet betydeligt. Han fremhæver muligheden for at løfte det danske sundhedsvæsen ind i en fremtid med bedre sundhedstilbud.

Anbefalingerne fra kommissionen vil danne grundlag for regeringens kommende sundhedsreform. Derudover inkluderer forslagene øget tilgængelighed af læger og klinikker samt en integrering af psykiatrien i sygehusvæsenet.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Sundhedsstrukturkommissionen er klar med tre modeller for organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen, og i to ud af tre modeller nedlægges regionerne.

I den ene af de to erstattes de af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. I den anden nedlægges de helt, og styringen ryger op på centralt niveau.

Skal løse andre opgaver

I en tredje model foreslås det, at de nuværende regioner består, men at der sker ændringer i dem, eksempelvis at kommunerne skal løse flere opgaver på sundhedsområdet.

De nye anbefalinger fra kommissionen præsenteres på Holbæk Sygehus tirsdag. Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse, er formand for kommissionen, som blev nedsat i marts 2023.

Bedre sundhedsvæsen

Ifølge ham kan anbefalingerne føre til et styrket sundhedsvæsen.

- Hvis man følger væsentlige dele af det, vi anbefaler her, vil man få et væsentligt bedre sundhedsvæsen fremover. Vi har muligheden for at løfte det danske sundhedsvæsen ind i en ganske fin fremtid, siger han på tirsdagens pressemøde.

En række forslag

Kommissionens anbefalinger skal danne grundlag for et større udspil til en sundhedsreform fra regeringen. Den forventes at komme senere på året.

Sundhedsstrukturkommissionen kommer også med en række andre forslag. Blandt andet anbefales det, at der skabes et øget udbud af praktiserende læger og klinikker, og at sundhedsydelser skal være mere tilgængelige.

Sundhedsstrukturkommissionens formand, direktør for Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker, præsenterer tirsdag kommissionens anbefalinger.

Integreres i sygdomsvæsen

Desuden bør der laves en national sundhedsplan, som skal sætte en "strategisk retning" for, hvordan ressourcefordelingen i sundhedsvæsnet skal være.

Det foreslås desuden, at psykiatrien integreres organisatorisk i det samlede sygehusvæsen.

Der har været intern enighed i SVM-regeringen om regionernes fremtid.

Vil nedlægge dem

Moderaterne har udtrykt ønske om at nedlægge regionerne, mens S og V har talt for at bevare dem.

I Sundhedsstrukturkommissionen har siddet 9 medlemmer, der alle har en faglighed på sundhedsområdet.

Powered by Labrador CMS