Sådan agerer politiet efter skyderi

Den tidligere drabschef i politiet Bent Thuesen fortæller, hvordan politiet arbejder i forbindelse med drabssager som søndagens skudepisode i Field's

Udgivet Opdateret

- Først og fremmest gør man alt, hvad man kan for at få fat på gerningsmanden, og det har de jo også gjort i dette tilfælde allerede nu. 

Sådan fortæller Bent Thuesen, der er tidligere drabschef i politiet. Her sætter han også ord på, hvordan politiet skal håndtere sager som søndagens dramatiske skudepisode i Field's, hvor tre personer blev dræbt. 

Ransager gerningsstedet

Politiets første opgave er at få identificeret gerningsmanden og dernæst for fat på ham. 

Herefter foregår der en længere proces i løbet af de første 24 timer, fortæller Bent Thuesen. 

- Man har ligeså stille tømt centeret og dernæst sikret sig, at ingen har gemt sig i nogle hjørner eller på toiletter. Nogle, som eventuelt kunne være medgerningsmænd. Så det er klart, at der er gået noget tid, før politiet har fået ransaget centeret, siger Bent Thuesen. 

Det er et større arbejde, der venter politiet i den kommende tid, mener tidligere drabschef.
Det er et større arbejde, der venter politiet i den kommende tid, mener tidligere drabschef.

Foregår på to måder

Politiet benytter sig af to måder til sådan en aktion. Blandt andet lukker man helt af for folk, så længe sagen efterforskes i det pågældende område. 

- Der findes to måder at gøre det på. Lige så snart man kommer derud, afspærrer man naturligvis alle ind- og udgange fra centeret, og når man så har fået fat på gerningsmanden, indsætter man andre, der kan få ham identificeret. Så man forsøger at finde ud af, hvor han bor og tager ud på hans bopæl og ransager hans hjem, forklarer Bent Thuesen. 

SÅ MANGE FOLK INDSÆTTER POLITIET

Så mange indsætter politiet i efterforskningen: 

- Det er meget forskelligt, men der er ingen tvivl om, at rigtig mange som sad og skulle grille på terrassen og nydt en pølse, har ikke kunnet deltage i opvasken, fordi de er blevet kaldt på arbejde, og det er alt, hvad der kan krybe og gå, siger Bent Thuesen. 

- De første 24 timer er så vigtige at få samlet alle de spor og få fastlagt alt, der kan dokumentere bare det mindste. Alt overvågning i centeret, nærliggende tankstationer osv. og området omkring metrostationen. Alt det skal sikres nu, og derfor bruger man utroligt mange folk til at få det klarlagt i de første 24-48 timer.

Kilde: Eget interview/Bent Thuesen


Skal have handlingen dokumenteret

Der er dog ét overskyggende mål for politiet, når de har fået fat på gerningsmanden. 

De skal have dokumenteret, at der har været tale om en bevist handling, og det gør politiet på flere måder. 

- Man skal have dokumenteret, at det er en bevist handling. Derfor skal man finde ud af, hvorfra manden har skudt og hvordan og hvorledes. Det er også derfor, at man har lukket centeret, er jeg sikker på. Man skal finde ud af, hvor lang en afstand der var fra, hvor han skød til der, hvor ofrene blev ramt, fortæller Bent Thuesen, og tilføjer: 

- Det er ret afgørende for at finde ud af, hvor han sigtede henne og om, det var tilfældigt, at kuglen ramte dem. Det er mange ting, som skal dokumenteres, og hele den proces der er i gang nu, skal man bruge den dag, hvor sagen løber af stablen i retten, og her skal man kunne finde modsvar til alle forsvarerens argumenter, lyder det fra Bent Thuesen. 

Du kan høre mere om, hvordan en efterforskning foregår i videoen øverst i artiklen.

Bent Thuesen, der er tidligere vicepolitiinspektør og leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Syd- og Sønderjyllands Politi, arbejder som freelance journalist hos Newsbreak.dk.
Bent Thuesen, der er tidligere vicepolitiinspektør og leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Syd- og Sønderjyllands Politi, arbejder som freelance journalist hos Newsbreak.dk.
Powered by Labrador CMS