Transkønnet vil væk fra mandeafdeling

En indsat har under sin forvaringsdom skiftet køn

Udgivet Opdateret

Skal en indsat, der har skiftet juridisk køn fra mand til kvinde, flyttes fra mandeafdelingen i fængslet?

Det skal Østre Landsret vurdere onsdag den 26. april.

Den indsatte, der ad to omgange er idømt forvaring, har lagt sag an mod Herstedvester Fængsel og Direktoratet for Kriminalforsorgen, fordi hun mener, at hendes menneskerettigheder bliver krænket.

Er utryg

Hun skiftede juridisk køn i marts 2015, men hun afsoner i Herstedvester Fængsel, hvor der kun er indsat mænd. Og det gør hende utryg, fortæller hendes advokat, Julie Stage.

- Det er svært at være transkønnet i en mandeafdeling. Min klient oplever, at tonen fra de mandlige medafsonere, ofte er hård og nedsættende, til tider decideret truende.

Frarådes at bære kjole

- Hun er ubekvem ved at gå i kjole på afdelingen, og hun er direkte blevet frarådet det af Kriminalforsorgen på grund af risikoen for overgreb fra mandlige medindsatte, siger advokaten.

Den indsatte er i dag 62 år. Hun har ikke fået foretaget en kønsskifteoperation, da fængslet har afvist hendes anmodninger om udgang til det. Derfor fremstår hun fysisk som en mand.

Af sagen fremgår det, at hun alene vil nøgenvisiteres af kvindeligt personale og ikke afgive urinprøve i nærvær af mandligt personale, som ikke er sundhedspersonale.

Kræver 80.000 kroner

Desuden vil hun ikke være i en mandeafdeling, og hun vil have fængslet og Kriminalforsorgen til at betale hende en godtgørelse på 80.000 kroner.

Hvis hun skal flyttes, kan det ifølge Julie Stage blive til en afdeling for kvinder, en afdeling for transkønnede eller en tredje løsning, så længe det ikke indebærer mandeafdelinger.

- Det er bemærkelsesværdigt, at Kriminalforsorgen kan oprette særenheder for bandemedlemmer, så man sidder med folk fra ens egen gruppering og ikke bliver udsat for trusler eller nedsættende bemærkninger, og at der på samme måde er særafdelinger for pædofile for at beskytte dem.

- Men man opretter ikke særafdelinger for transkønnede, siger hun.

Ukendt antal

Advokaten har uden held forsøgt at få oplyst, hvor mange transkønnede der er indsat i de danske fængsler. Hendes indtryk er, at der er 10-15, og at denne sag kan få betydning for transkønnedes afsoningsforhold i fremtiden.

Københavns Byret behandlede sidste år sagen og kom frem til, at hun juridisk er en kvinde, men biologisk er en mand, og at der intet er i vejen for, at en indsat visiteres af personale af samme biologiske køn.

Derfor afviste byretten, at hun skulle have en godtgørelse, og hun skulle heller ikke flyttes til en anden afdeling. Til gengæld skulle fængselspersonalet bruge kvindelige pronominer om hende - altså "hun" og "hende" - da hun juridisk er en kvinde.

Voldtog kvinde

Den indsatte er for årtier siden dømt for en særligt farlig voldtægt af en kvinde. Blandt andet den dom har Kriminalforsorgen skævet til, da den afviste hendes ønske om at flytte væk fra mændene.

Retslægerådet har i forbindelse med byretssagen udtalt, at hvis den indsatte flyttes til en kvindeafdeling, er risikoen for nye overgreb lille, uden at det dog kan udelukkes.

Den indsatte har nemlig en medfødt sygdom, som gør, at hun har et ekstra X-kromosom. Hun har 47 kromosomer mod normalt 46.

Kan ikke få normal rejsning

Sygdommen kaldes Klinefelter Syndrom og kommer til udtryk blandt andet som mangelfuld udvikling af testiklerne og en mindre mængde af det mandlige kønshormon testosteron.

Hvis hun skal have rejsning, kræver det ifølge sagsanlægget, at hun får testosteronbehandling, hvilket hun ikke har adgang til i fængslet. Hun har i august 2021 bedt om adgang til kvindeligt kønshormon, men har endnu ikke fået svar på anmodningen.

Formerne for livs-indespærring

Hvis en forbryder ikke er sindssyg eller på anden måde uegnet til straf, kan personen dømmes til indespærring på ubestemt tid på to forskellige måder.

LIVSTID:

* Fængsel på livstid betragtes som landets strengeste straf og er som udgangspunkt en dom til fængsel resten af livet.

* I gennemsnit bliver livstidsdømte dog løsladt efter 16-17 års fængsel.

* Tidligst efter 12 år kan en livstidsfange blive prøveløsladt. Det er Kriminalforsorgen, der træffer afgørelsen efter indstilling fra fængslet, hvor den dømte afsoner.

* Hvis Kriminalforsorgen skønner, at der er fare for ny kriminalitet, kan ansøgning om prøveløsladelse afvises. Dette kan afsoneren indbringe for retten efter 14 år.

* Før prøveløsladelse af en livstidsfange skal der indhentes en udtalelse fra Retslægerådet om personens farlighed.

* På den baggrund ender nogle fanger med at tilbringe flere årtier bag tremmer. To nuværende afsonere har således siddet i over 30 år.

* Det drejer sig om henholdsvis Naum Conevski, der i 1984 likviderede to unge mænd på Amager, og Seth Sethsen, der året efter begik rovmord på en taxichauffør i Albertslund.

* For øjeblikket afsoner 25 personer en livstidsdom i Danmark.

FORVARING:

* En dom til forvaring er ligesom livstid en frihedsberøvelse på ubestemt tid.

* Teknisk set er forvaring ikke en straf, men en foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod meget farlige personer.

* Forvaring gives i tilfælde, hvor personernes forbrydelse ikke i sig selv er så grov, at eksempelvis fængsel på livstid er aktuel, men hvor risikoen ved at sætte en udløbsdato på straffen vurderes til at være for stor.

* Efter højst tre år skal en psykiater i fængslet vurdere, om der er grundlag for at iværksætte en løsladelse. Den vurdering skal foretages igen efter højst et år og så fremdeles. Afgørelsen ligger dog suverænt hos domstolene.

* I modsætning til en livstidsdom er der i teorien altså ingen nedre grænse for, hvor længe en forvaringsdømt skal sidde i fængsel.

* Den seneste opgørelse over forvaringsdømte viser, at de gennemsnitligt sidder 14 år og syv måneder i fængsel. Ligesom livstidsdomme kan afsoningstiden dog variere betragteligt.

* Sidste år oplyste Kriminalforsorgen, at den person, der havde siddet længst, på det tidspunkt havde tilbragt 21 og et halvt år i sin celle.

* For øjeblikket afsoner 67 personer en forvaringsdom.

Kilder: Ritzau, Straffeloven, Kriminalforsorgen, anklagemyndigheden og Anstalten ved Herstedvester.

Østre Landsret behandler sagen onsdag. Her skal den 62-årige indsatte selv vidne. Afgørelsen ventes først afsagt på et senere tidspunkt.

En indsat i Herstedvester Fængsel har lagt sag an mod fængslet, fordi hun efter sit juridiske kønsskifte i 2015 fra mand til kvinde vil flyttes væk fra mandeafdelingen. Østre Landsret behandler sagen 26. april. (Arkivfoto).
En indsat i Herstedvester Fængsel har lagt sag an mod fængslet, fordi hun efter sit juridiske kønsskifte i 2015 fra mand til kvinde vil flyttes væk fra mandeafdelingen. Østre Landsret behandler sagen 26. april. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS