11 pensionister indlagt med madforgiftning: Nu er der nyt

Flere af de 11, som søndag blev indlagt med alvorlig forgiftning, er udskrevet.

11 personer har været indlagt med pølseforgiftning. Nu er der nyt i sagen. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

11 ældre mænd blev søndag indlagt på flere forskellige sygehuse med mistanke om pølsesyge eller botulisme, som det også hedder.

En person var i en så alvorlig tilstand, han blev indlagt på intensiv-afdelingen.

Fem af de syv patienter, der blev indlagt på sygehuset i Sønderborg med mistanke om madforgiftning, er blevet udskrevet igen.

Det oplyser lægefaglig direktør Bjarne Dahler-Eriksen fra Sygehus Sønderjylland til Ritzau.

De fem havde ikke symptomer, men blev indlagt, da de var en del af et selskab på 11, som havde spist sammen.

– Vi har udskrevet fem patienter, som har været indlagt til observation. Men vi har stadig to indlagt, og de har haft symptomer.

Flere symptomer

Mandag fortalte den lægefaglige direktør, at de indlagte havde symptomer i form af kvalme, ligesom nogle af dem også havde synsforstyrrelser.

– De typiske symptomer er, at man får kvalme, kaster op, almen utilpashed, synsforstyrrelser og begyndende lammelser, hvis sygdommen får lov at udvikle sig.

– Det er det, man særligt er bekymret for: lammelser i muskulaturen omkring brystregionen og mellemgulvet så man får svært ved at trække vejret, sagde Bjarne Dahler-Eriksen.

Fra Statens Serum Institut:

Statens Serum Institut, SSI, er den organisation, der bliver involveret, når der er mistanke om udbrud af pølsesyge/botulisme.

I en pressemeddelelse – som vi gengiver dele af her – forklarer SSI, hvordan forgiftningen er håndteret.

“Mandag den 18. juni 2018 modtog Statens Serum Institut (SSI) prøver fra 10 af de 11 personer. Ved sjældne sygdomme som botulisme udføres den højt specialiserede diagnostik kun på SSI.

Statens Serum Institut har udført en såkaldt musetest. Foto: Scanpix.
Statens Serum Institut har udført en såkaldt musetest. Foto: Scanpix.

SSI undersøger, om giftstoffets/toksinets arvemateriale kan påvises i afføring eller opkast (PCR-undersøgelse), og derudover foretager man musetest for at afdække, om toksinet er tilstede i blodet. Man undersøger også, om Clostridium botulinum-bakterierne findes i afføringen.

Musetesten fortages ved at give mus en lille indsprøjtning med blod fra patienterne. Herefter følger man musene i op til 5 dage for at se, om de får symptomer på botulisme. Hvis de gør det, kan man også undersøge, om symptomerne forsvinder ved at give musene modgift.

Straks efter modtagelsen af prøvemateriale udførte SSI de første musetests, og allerede 4 timer efter indgivelse af serum fra én af de syge patienter fik musene tegn på botulisme med lammelser af vejrtrækningsmuskulaturen, der viser sig ved, at musene får såkaldt ”hvepsetalje”. Dette bekræfter, at botulisme-toksinet var i blodet i den prøve, der er taget, før patienten fik modgift. I løbet af natten blev yderligere fem patienter positive i musetesten.

I dag er én af de seks positive musetests bestemt til toksin type A”, skriver SSI.

Pølseforgiftning/botulisme

null

Indtil videre er årsagen til forgiftningen ikke kendt.

Powered by Labrador CMS