27 offentligt ansatte anholdt i bestikkelsessag

27 nuværende og tidligere offentligt ansatte har fået ransaget deres hjem i stor aktion mod bestikkelse.

Mistanke om bestikkelse af offentligt ansatte bliver taget meget alvorligt, understreger chefen for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen, efter en aktion, hvor 27 er blevet anholdt for at modtage bestikkelse. Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Nuværende og tidligere ansatte i blandt andet DSB, Rigspolitiet, Forsvarets Efterretningstjeneste og hos Rigsadvokaten er tirsdag blev anholdt og har fået deres hjem ransaget.

Det oplyser Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet (SØIK) – eller i daglig tale Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Sammen med politikredse i hele landet slog Bagmandspolitiet til og anholdt i alt 27 personer, der er mistænkt for at have modtaget bestikkelse i form af gaver som mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr.

Sideløbende har Forsvarets Auditørkorps foretaget en lignende aktion mod en række ansatte i Forsvaret.

Personerne, der typisk er ansat i offentlige IT-afdelinger, er under mistanke for at have fået elektronisk udstyr af IT-virksomheden i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte.

Værdien af udstyret har varieret i størrelse, men har ifølge Statsadvokaten typisk været på mellem cirka 4000 kroner og cirka 50.000 kroner. Gaverne er eksempelvis modtaget i forbindelse med handler med virksomheden, skriver Bagmandspolitiet.

Bestikkelse til politiet

Sagen er en udløber af en sag fra sidste sommer, da Region Sjælland anmeldte mulig bestikkelse til politiet, som derefter anholdt en række personer.

– Aktionen i dag er et led i en længerevarende og omfattende efterforskning, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra SØIK.

– Det er helt afgørende, at mistanke om bestikkelse af offentligt ansatte bliver taget meget alvorligt, og det er denne sag et eksempel på.

Han understreger, at man med tirsdagens aktion har kastet det store net ud, og at sigtelserne mod nogle af personerne kan blive frafaldet, efterhånden som efterforskningen skrider frem.

Ingen fremstilles

Ingen af de anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

– Vi har med dagens aktion indsamlet nogle værdifulde oplysninger, og vi har på nuværende tidspunkt ikke behov for at varetægtsfængsle nogen efter reglerne i retsplejeloven, siger Morten Niels Jakobsen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS