Advarer forældre: Smid det ud!

Du bør ikke uden videre give dit gamle legetøj til børn eller børnebørn, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Det kan nemlig indeholde problematiske stoffer

Det er generelt godt at genbruge, så meget man kan, understreger eksperter. Men når det kommer til gammelt børnelegetøj, er rådet, at man kasserer det for at undgå, at børn eksponeres for hormonforstyrrende ftalater, som tidligere var lovligt, men nu er forbudt. (Arkivfoto)
Det er generelt godt at genbruge, så meget man kan, understreger eksperter. Men når det kommer til gammelt børnelegetøj, er rådet, at man kasserer det for at undgå, at børn eksponeres for hormonforstyrrende ftalater, som tidligere var lovligt, men nu er forbudt. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Der kan være meget nostalgi forbundet med at se sit barn eller barnebarn lege med ens gamle bamser, dukker eller klodser.

Derfor har mange glædeligt gemt deres gamle legetøj for at give det videre.

Men det bør man ikke nødvendigvis gøre, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

Det gamle legetøj kan nemlig indeholde blødgørende og hormonforstyrrende ftalater, som i dag er forbudt i EU.

Derfor råder Forbrugerrådet Tænk Kemi forældre og bedsteforældre til - som hovedregel - at kassere det gamle legetøj frem for at lade det flytte ind på børneværelset.

Det gælder især legetøj af blødt plastik, siger Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Dukker, gummibolde, viskelædere og lignende ting, der ikke er stive, er der høj sandsynlighed for, at der er ftalater i, forklarer han.

Loven skærpet

Lovgivningen er over en lang årrække blevet skærpet flere gange. Her er der løbende kommet forbud mod navngivne ftalater, flammehæmmere og lignende.

Danmark har haft et forbud mod ftalater i legetøj til børn under tre år siden 1999. I 2007 kom der så et forbud mod de farligste ftalater i alt legetøj i hele EU.

Reglerne er lavet for at beskytte vores sundhed. Forsøg har nemlig vist, at nogle ftalater er hormonforstyrrende og eksempelvis kan nedsætte fertiliteten, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver ved Det Økologiske Råd.

Ftalater er ikke bundet i plasten, og derfor kommer de ud af legetøjet med tiden, når børn leger med det. Derudover kan de også afgives til luften og støvet indenfor.

- Det er ikke sådan, at vi er bange for, at børn leger med et stykke legetøj, og så går der en uge, og så er de syge. Det handler om langtidseffekterne og den samlede brug.

- Og her er det vigtigt at nedsætte den eksponering, børn har for de stoffer, ved at udelukke så mange ting, der indeholder ftalater og lignende, som muligt, siger hun.

Kan minimere påvirkning

Har man et brændende og uopsætteligt ønske om at lade barnet lege med en specifik dukke eller togbane, er det dog ikke helt udelukket.

Der er nemlig flere ting, der kan minimere den påvirkning, ftalaterne kan have på barnet, forklarer Claus Jørgensen.

- Det bedste er at kassere legetøjet. Men det kan have en særlig affektionsværdi for mange, og så skal man i hvert fald sørge for, at legetøjet passer til barnets alder. Børn, der stadig propper ting i munden og dermed får stofferne direkte ind, bør ikke lege med det.

- Derudover handler det om god hygiejne. Vask hænder efter brug, siger han.

Håndvask ikke altid nok

Det er dog ikke altid nok at vaske hænder, for kemikalierne trænger også igennem huden, ligesom de kan frigives til luften, så man indånder dem, understreger han.

Rengøring af hjemmet - og især fjernelse af støv - er også centralt for at minimere børns eksponering for ftalater og andre stoffer i hjemmet, påpeger Lone Mikkelsen.

- Ftalater binder sig til materialer - typisk støv. Så hvis der ligger meget støv i hjørnet, så vil det også påvirke dem, der er i rummet, siger hun.

Bøger er noget af det, der skaber mindst bekymring i forhold til at indeholde skadelige stoffer, siger Lone Mikkelsen.

Derimod skal man være påpasselig med gamle tekstiler som bamser og puder, som kan indeholde flammehæmmere.

Ftalater i legetøj og småbørnsartikler

* Danmark har særregler, hvad angår ftalater i legetøj og småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år.

* Det betyder, at der i Danmark er forbud mod import, salg og anvendelse af ftalater i legetøj og småbørnsartikler til børn op til 3 år, hvis produkterne indeholder mere end 0,05 vægtprocent ftalater.

* Herudover findes der regler for hele EU. Her gælder det, at det er forbudt at fremstille, importere og sælge legetøj og småbørnsartikler til børn i alderen 0-14 år, hvis det indeholder en række ftalater.

Kilde: Miljøstyrelsen
Powered by Labrador CMS