Aflyst fly? Du skal stadig møde på arbejde

Forsikringen dækker ikke, hvis chefen trækker dig i løn, fordi du er strandet i Spanien. Du skal gøre alt, hvad du kan, for at komme hjem - uanset prisen.

En strejke hos piloter eller et aflyst fly? KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU ER BERETTIGET TIL. Foto: Scanpix
En strejke hos piloter eller et aflyst fly? KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU ER BERETTIGET TIL. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Sommer er lig med endeløse køer i lufthavnene, hvor ferielystne danskere drømmer om sydens sol, sangria, strande og lækker mad langt væk fra den kedelige danske sommer. Ja, eller faktisk mangel på samme, hvis man kigger på termometret.

Men når massevis af danskere og folk rundt i Europa skal på ferie eller hjem fra ferie på samme tid, så er det også et kæmpe pres for lufthavne, flyselskaber og rejsebranchen.

Der er kaos i lufthavnen, og panikken breder sig, som aflysningerne tikker ind på afgangsskærmen. Ferien lakker mod enden, men du kan ikke komme med flyet hjem.

Om årsagen er pilotstrejke eller en naturkatastrofe betyder ingenting. Du skal stadig dukke op på arbejde mandag morgen.

– Det kan aldrig være chefens ansvar, hvis man ikke kan komme hjem fra en ferie. Arbejdspladsen skal stadig løse de samme opgaver, siger chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs Rådgivningscenter.

Så du skal gøre en ihærdig indsats for at nå på arbejde til tiden.

I galleriet øverst kan du se, hvad du er berettiget til i erstatning.

Kan blive svinedyrt

Det betyder, at du må punge dyrt ud for et andet fly eller hoppe på et tog eller en bus og køre hele natten for at nå hjem, hvis det er muligt.

For har du ikke afsøgt alle muligheder, står du ikke i en givtig situation over for din arbejdsgiver. I sidste ende kan det koste dig jobbet, hvis du udebliver.

– Det ser vi ikke så ofte, men til gengæld oplever vi stridigheder, hvor en medarbejder er blevet trukket i løn, fordi vedkommende ikke mødte op efter ferien, siger Bella Lea Buono.

Og det er chefen i sin gode ret til. Men hvis du har gjort alt, hvad der stod i din magt – og lidt til – for at komme hjem, står du bedre i en eventuel konflikt. Det er dog i sidste ende chefens vurdering af din indsats, der tæller.

Er det på ingen måde muligt at komme hjem til tiden, kan du se på muligheden for at arbejde fra ferielokaliteten, få en kollega til at tage din vagt eller høre om muligheden for at kompensere for de tabte timer på et andet tidspunkt.

Ingen forsikring

For ender det med, at chefen trækker dig i løn, er der ingen økonomisk kompensation at hente hos dit forsikringsselskab.

– Forsikringen dækker ikke tabt arbejdsfortjeneste, forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

Til gengæld kan der være penge at hente hos flyselskaberne eller rejseforsikringen ved forsinkede eller aflyste fly – og de penge kan du bruge til at betale en eventuel anden transportform hjem.

– Men det afhænger af årsagen til, at flyet er aflyst eller forsinket, siger Anja Lintrup Sørensen.

Artiklen fortsætter under videoen

Hverken flyselskaber eller forsikringsselskaber dækker såkaldt force majeure, som er situationer, flyselskaberne ikke er herrer over – eksempelvis usædvanlige vejrforhold eller i nogle tilfælde strejke og lockout.

Er der til gengæld tale om en teknisk fejl, kan der være penge at hente.

Powered by Labrador CMS