Aftale om coronapas åbner for sommerrejser

Aftale giver EU-borgere coronapas, der viser om de er vaccineret, testet negativ eller har været smittet

Coronapas skal bane vej for mere sikre ferierejser i Europa i sommerperioden. Solstolene står klar i lande som her Cypern, hvor turisme tegner sig for 13 procent af landets bruttonationalprodukt. Foto: Petros Karadjias/Scanpix
Udgivet Opdateret

Forhandlere, der repræsenterer EU-landene, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet, har indgået en foreløbig aftale om coronapas.

Det bekræfter EU-Parlamentets største gruppe (EPP) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det skal gøre det muligt at åbne op for turismen i de 27 EU-lande.

– Det er et vigtigt skridt i retning af at genstarte den frie bevægelighed i EU så sikkert som muligt og samtidig give klarhed og sikkerhed til vores borgere, siger sundhedskommissær Stella Kyriakides ifølge nyhedsbureauet AFP.

Passet vil være i form af en QR-kode på en smartphone eller i papirform. Det skal vise, om man er smittet med covid-19, tidligere har været smittet eller for nylig er testet negativ.

Afstår yderligere restriktioner

EU-landene er blevet enige om at afstå fra yderligere restriktioner som test- og karantænekrav, medmindre det anses for nødvendigt af hensyn til folkesundheden.

– Jeg tror, at man kan begynde planlægning af ferien nu, siger det svenske parlamentsmedlem Tomas Tobé til nyhedsbureauet TT.

Torsdagens aftale er indgået mellem EU-Parlamentet og Portugal, der har det halvårlige formandskab i EU, på vegne af medlemslandene.

Den skal formelt godkendes i parlamentet og af medlemslandene.

Gældende i EU

Passet ventes at blive taget i brug fra slutningen af juni. I første omgang vil det kun gælde i EU.

Andre lande har indgået lignende ordninger. Det gælder blandt andet Israel, der har det såkaldte grønne pas, og Storbritannien, der har meddelt sine borgere, at nogle udlandsrejser bliver tilladt om en uge med en ny app fra det britiske sundhedsvæsen.

Hvad kan jeg bruge et coronapas til?

Ifølge Finansministeriet kan du bruge dit pas til at dokumentere din vaccination, inden du eksempelvis begiver dig ud på en rejse.

Ifølge fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen er mange danske virksomheder afhængige af at kunne rejse rundt i verden. Passet skal gøre det lettere for dem at rejse.

Hvad kan jeg ikke bruge et coronapas til?

Ifølge Finansministeriet skal passet først og fremmest bruges til rejseformål.

Da man den 3. februar 2021 ikke med sikkerhed vidste, om vaccinerede borgere fortsat kan smitte andre med covid-19, er det uvist, hvor meget ekstra frihed du får, af at være vaccineret og af at have et pas, der dokumenterer det.

Powered by Labrador CMS