Aldrig set før: Lyste pludselig op i rummet

Astronomer har for første gang nogensinde fanget et glimt af et sort hul, som vågner og lyser sin galakse op

Udgivet Opdateret

Astronomer i den sydlige del af Tyskland har for første gang nogensinde været i stand til at observere et sort hul, som "vågner" og belyser sin omkringliggende galakse.

Det oplyser Europas Sydlige Observatorie (ESO), som ligger lidt uden for München.

Observationen er gjort i en galakse, som ligger 300 millioner lysår fra Jorden. 

Et lysår betyder den distance, som det tager et år at rejse med lysets hastighed.

Lyste pludselig op

Ifølge ESO begyndte galaksen pludselig at lyse op som aldrig før.

Siden da er der blevet observeret en række forskellige typer stråling fra galaksens centrum, hvor det sorte hul menes at befinde sig.

- Det er hidtil uset adfærd, siger Paul Sanchez Saez, som er astronom ved ESO og forfatter til et nyt studie, som er blevet udgivet i det fagfællebedømte tidsskrift Astronomy & Astrophysics.

Den "mest håndgribelige forklaring" på lysskærene fra galaksen er ifølge forskerne, at man har været vidne til "aktiveringen af et massivt sort hul i realtid".

Denne illustration viser den voksende mængde af materiale, der bliver suget ind i det sorte hul.

Sorte huller er usynlige

De fleste galakser, heriblandt Mælkevejen hvor Jorden ligger, menes at huse et sort hul i deres centrummer.

De kosmiske giganter er per definition usynlige. Deres mægtige tyngdekraft gør, at selv ikke lyspartikler kan undslippe deres tiltrækningskraft.

Som regel kan man kun observere sorte huller, når de ødelægger noget enormt, som i sine dødskramper udsender lyspartikler, som kan ses fra Jorden.

- Som regel sover disse enorme monstre, forklarer astronom Claudio Ricci, en anden af forskerne bag studiet i Astronomy & Astrophysics.

Enormt lyst

Men i dette tilfælde "var vi i stand til at observere det supermassive sorte huls opvågnen, da det pludselig begyndte at æde de nærliggende gasser, det kunne komme til, og blev enormt lyst," beretter Ricci.

De indledende observationer tyder på, at det observerede sorte hul har en masse 1,5 millioner gange større end Solen.

FAKTA: SORTE HULLER

* Et sort hul er et objekt i rummet, der er blevet presset så meget sammen af tyngdekraften, at det ingenting fylder.

* Hvis Jorden havde samme tæthed som et sort hul, ville den være så kompakt som en sukkerknald.

* Tyngdekraften i et sort hul er så stærk, at den fanger alt, som kommer i nærheden af den: gas, planeter, hele stjerner - selv lyset med dets hastighed på 300.000 kilometer i sekundet kan ikke slippe fri.

* I dag findes der masser af observationer, der peger på, at sorte huller eksisterer. Men de sorte huller bliver stadig betragtet som nogle af universets mest mystiske objekter.

* Der findes forskellige typer af sorte huller. Mælkevejens massive sorte huller er for eksempel relativt små og inaktive, mens andre galakser er kendt for at have centrale objekter med en masse, som svarer til milliarder af stjerner.

* Sorte huller blev for første gang beskrevet af Einstein i den generelle relativitetsteori i 1915, men Einstein troede ikke selv på eksistensen af sorte huller.

* Først i 1971 opdagede astronomer for første gang et sort hul. Siden dengang er mange sorte huller blevet afsløret.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS