Anklager anker ikke: Solhaven-ansatte forbliver frikendte

Foto: METTE NIELSEN/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Statsadvokaten i Viborg anker ikke afgørelsen i sagen om vold og tvang mod indsatte på institutionen Solhaven i Farsø. Det oplyser advokaturet »efter en nøje gennemgang«.

For to uger siden blev den nu tidligere forstander og 11 ansatte fra døgninstitutionen frikendt for anklagerne om vold, mishandling og tvang mod de unge ved Retten i Aalborg.

Ifølge statsadvokat Jan Reckendorff er der ikke tilstrækkelig sikker udsigt til, at landsretten ville komme til et andet resultat end byretten. Derfor bliver sagen ikke anket.

»Straffesagen mod de tidligere medarbejdere og lederen af Solhaven stopper her. De ganske mange vidneforklaringer i byretten har ikke været tilstrækkelige til at bevise, at der skulle være foregået noget kriminelt i behandlingen af de unge beboere. Min vurdering er derfor, at der ikke er en tilstrækkelig sikker udsigt til, at landsretten i givet fald ville komme til et andet resultat end byretten,« siger Jan Reckendorff i en pressemeddelelse.

»Det ville være en stor belastning for alle involverede, hvis vi skulle have endnu en retssag i landsretten. Derfor skal anklagemyndigheden have en ret stærk formodning om, at de frikendte ville blive dømt ved en ankesag – og det har jeg vurderet, at der ikke er grundlag for,« siger Jan Reckendorff videre.

De 12 ansatte var tiltalt for i alt 66 forhold, herunder halsgreb, slag med knytnæver og knæspark, som skulle have fundet sted fra 2005 til 2012. I de fleste forhold havde anklagemyndigheden rejst tiltale efter den grove voldsparagraf, straffelovens paragraf 245, der har en straframme på op til seks års fængsel.

Alle tiltalte har under hele forløbet nægtet sig skyldige.

De frifundne har mulighed for at søge erstatning.

Powered by Labrador CMS