Apple-skandale: Personale downloader kunders billeder

Fire mandlige ansatte er blevet fyret fra en af Apples butikker for at have downloadet og delt billeder fra kunders iPhones.

De ansatte skulle efter sigende også have taget billeder af kvindelige kunder og ansatte, uden de vidste det, og delt billederne på nettet.Foto: Yuya Shino / SCANPIX
Foto: Yuya Shino / SCANPIX

Udgivet Opdateret

Teknologigiganten Apple får helt sikkert en opringning fra den australske kommissær for privatliv, der vil bede firmaet forklare beretninger om, at personalet stjæler, deler og bedømmer kunders dybt personlige billeder. Det skriver det australske medie Sydney Morning Herald.

Fire mandlige ansatte er blevet fyret fra en Apple butik i Carindale i Australien på grund af skandalen. Personalet skulle eftersigende have downloadet billeder fra kunders iPhones. De skulle også have taget have taget mere end 100 nærbilleder af kvindelige kunder og kolleger, uden deres vidende. Billederne er herefter blevet delt med andre kolleger over hele Queensland, hvor billederne blev bedømt på en skala fra et til 10.

De ansattes ansvar

Billederne blev delt i en chat, hvor folk kunne bedømme og kommentere dem.

– En person ville tage et billede og lægge det ind i chatten, og de andre ville give personen på billedet, vedkommenes røv eller bryster en bedømmelse på en skala fra 1 til 10, fortæller en anonym ansat.

For at gøre ondt værre, så ved de ansatte ikke, hvem der har deltaget i chatten. Det vil ledelsen ikke ud med.

–  Alle har det dårligt med det, og det kvindelige personale ved ikke, hvordan de skal have det, for lederne vil ikke fortælle personalet, hvem der er involveret, fortæller den samme ansatte.

Den australske kommissær for privatliv, Timothy Pilgrim siger, at man på hans kontor er bekendte med problemstillingen, og at man vil skaffe mere information fra Apple.

– Det her er en vigtig påmindelse om, at alle de organisationer, der indsamler og behandler personlig information, er nødt til at indføre en kultur omkring privatliv. De er nødt til at sikre, at de ansatte forstår deres ansvar, siger han.

Apple efterforsker sagen

Apple har udsendt to pressemeddelelser om sagen. I den første kan man læse, at sagen allerede havde ført til fyringer.

– Apple går ind for at behandle alle lige og med respekt, og vi accepterer ikke opførsel, der går imod vores værdier, står der i udtalelsen.

– Vi efterforsker et brud på Apple’s adfærdspolitik i vores butik i Carindale, hvor flere ansatte allerede er blevet fyret på grund af vores fund, står der videre. Det kunne altså indikere, at der var noget om snakken.

Men i en ny udtalelse fra torsdag eftermiddag blev det fra Apples side meddelt, at der “ikke (var) fundet nogen beviser på, at kunders data eller billeder var blevet uhensigtsmæssigt overført, eller at nogen var blevet fotograferet af de tidligere ansatte”.

– Vi har mødtes med  butikkens ansatte for at fortælle dem om undersøgelsen samt informere dem, om de skridt Apple tager for at beskytte deres privatliv, lyder det fra firmaet.

I en udtalelse fra Queensland Politi torsdag eftermiddag lyder det, at de ikke har modtaget nogle klager i relation til sagen.

– Hvis nogen ønsker at klage, skal de henvende sig til politiet, står der i udtalelsen.

Powered by Labrador CMS