Bilsælgerne har ikke styr på slutsedlerne

Bilist-organisationen FDM har gennemgået næsten 1100 slutsedler - og generelt er de danske slutsedler fyldt med fejl. Faktisk måtte FDM fraråde handlen i halvdelen af de mange tilfælde.

De danske slutsedler fyldt med fejl – det siger FDM, efter at have gennemgået 1100 af slagsen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Udgivet Opdateret

Bilforhandlernes slutsedler fyldt med fejl.

Så kort og præcist kan det formuleres, fortæller FDM, der netop har gennemgået næsten 1100 slutsedler.

De var så fyldt med fejl, at bilist-organisationen sidste år helt måtte fraråde handlen i hvert andet tilfælde.

Og det er skidt for forbrugerne. Det påpeger FDM i en pressemeddelelse.

Bare en enkelt slutseddel var helt ok

Derfor opfordres bilkøbere til at læse slutsedlen virkelig grundigt igennem.

For fejl, mangler og ulovlige vilkår er fortsat mere reglen end undtagelsen i de slutsedler, som bilkøberne får til underskrift.

Hver niende slutseddel i undersøgelsen var så problematisk, at FDM helt frarådede bilhandlen. Og kun i et enkelt tilfælde havde FDM ingen bemærkninger.

– Selvom vi de senere år har haft fokus på slutsedler, så finder vi fortsat mange af de samme fejl og mangler i alt for mange slutsedler. Desværre. Det er særligt problematisk, fordi en slutseddel er et juridisk bindende dokument uden fortrydelsesret, fortæller Casper Schad, der er advokat i FDMs rådgivning.

FDM løfter pegefingeren over for sælgerne

Det handler blandt andet manglende oplysninger om bilens modelbetegnelse og årgang, leveringsdato, manglende servicehistorik, samt hvor vidt bilen tidligere har været skadet.

Det er nogle af de områder, der har fået FDM til at løfte pegefingeren.

Oplysninger, der måske kan virke som bagateller, men som kan have afgørende betydning, hvis der opstår uenighed om købet eller fejl på bilen.

Mere problematisk er det, at mange af de slutsedler, FDM gennemgik i 2017, indeholdt standardformuleringer, der er direkte ulovlige.

Slutsedler med ulovlige formuleringer

– Når en forhandler skriver i slutsedlen, at bilen er “købt som beset” eller “uden reklamationsret”, så er det ulovligt. Man har nemlig altid to års reklamationsret, når man køber bil hos en forhandler, fortæller Casper Schad.

Det er heller ikke lovligt, når nogle forhandlere skriver, at man skal betale 10 procent i erstatning, hvis man annullerer sit bilkøb.

– Vi ved godt, at mange har svært ved at læse forhandlerenes slutsedler og gennemskue, hvad man som almindelig forbruger skal være særlig opmærksom på. Vores seneste gennemgang viser, at der desværre stadig er al mulig grund til at se sig for. Derfor anbefaler vi, at man får hjælp til at gennemgå slutsedlen for fejl og mangler, understreger FDM-advokaten.

Powered by Labrador CMS