Blodbad: Lego fyrer hundreder af medarbejdere

Regnskabet hos Lego koster fyringer.

Bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp er ked af fyringer i Lego, men det er nødvendigt, lyder det. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Udgivet Opdateret

Nedskæringer i Lego ventes at ramme mellem 500 og 600 stillinger i Danmark, hvor Lego har i alt 4500 medarbejdere. Det oplyser Lego i regnskabet.

Som konsekvens af faldende omsætning skal Lego slankes med omkring otte procent af medarbejderne på verdensplan. Og det rammer altså også i Danmark, hvor Lego har sit hovedkvarter i Billund. Her blev Lego også grundlagt.

– Vi er meget kede af at skulle lave ændringer, der kan påvirke mange af vore medarbejderes liv, siger bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp, Lego, i regnskabet.

– Alle Lego-kolleger er utroligt passionerede i deres arbejde hver eneste dag, og det er vi dybt taknemmelige for. Desværre er det bydende nødvendigt for os at træffe disse svære beslutninger, siger han.

Væksten bremsede

I årene 2009 til 2015 havde Lego massive tocifrede vækstrater i årsomsætning, og forbrugernes appetit på de danske klodser syntes umættelig. Men i 2016 bremsede væksten op, så omsætningen “kun” voksede seks procent fra over 25 procent i 2015.

I første halvår 2017 må Lego notere sig en tilbagegang i salget på fem procent.

– Udviklingen i salget var blandet på tværs af markedsregionerne. I etablerede markeder som USA og i dele af Europa faldt omsætningen, mens salgsvæksten var tocifret i et voksende marked som Kina, skriver Lego i regnskabet.

18.200 ansatte

På verdensplan har Lego cirka 18.200 ansatte. Nedskæringerne vil koste omkring 1400 stillinger på verdensplan – hovedparten allerede før udgangen af 2017.

Trods tilbagegangen ruller milliarderne fortsat ind i kassen hos Lego.

Omsætningen i årets første seks måneder faldt fem procent til 14,9 milliarder kroner. Det gav et dyk i driftsresultatet på seks procent til 4,4 milliarder kroner.

Bundlinjen landede på 3,4 milliarder kroner mod 3,5 milliarder efter første halvår i 2016.

LEGO

* Lego er et privatejet selskab med hovedkontor i Billund, men Lego har afdelinger over hele verden, og der sælges produkter i mere end 140 lande.

* Selskabet ejes stadig af familien Kirk Kristiansen, som grundlagde det i 1932.

* Lego startede med at lave snedkerarbejde som trapper, skamler og strygebrætter.

* Lego begyndte kort efter også at lave trælegetøj.

* Lego begyndte i 1949 at lave klodser, der kunne sættes sammen.

* Legoklodsen, som den kendes i dag, blev lanceret i 1958.

* Koncernen beskæftiger sig med udvikling af børns kreativitet gennem leg og læring.

* Med udgangspunkt i den karakteristiske legoklods sælger virksomheden legetøj, oplevelser og undervisningsmateriale til børn over hele verden.

* Selskabet omsatte i 2016 for 37,9 milliarder kroner og tjente 9,4 milliarder kroner.

* I 2004, hvor Lego var i krise, omsatte selskabet for 6,3 milliarder kroner og tabte 1,9 milliarder kroner.

* Koncernens administrerende direktør er Bali Padda, som har siddet på posten siden 1. januar 2016.

* Bali Padda erstattede Jørgen Vig Knudstorp, der havde været direktør siden oktober 2004 og var den første uden for Kirk-familien til at stå i spidsen for koncernen.

* 1. oktober får Lego ny direktør. Det er Niels B. Christiansen, der tidligere har været administrerende direktør i Danfoss.

Kilde: Lego.

/ritzau/

1. oktober får Lego ny administrerende direktør, når Niels B. Christiansen sætter sig i spidsen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS