Britisk astronaut løber London maraton på rumstation

I søndagens maraton i London løber en astronaut med i vægtløs tilstand 400 kilometer over Jordens overflade.

Den britiske astronaut Tim Peake løber maraton i vægtløs tilstand i rummet. Foto: Nasa/Scanpix

Søndag løber flere tusinde maraton i London. En af deltagerne løber dog ruten noget anderledes. Den britiske astronaut Tim Peake, løber nemlig den 42 kilometer lange distance på et løbebånd på rumstationen ISS i vægtløs tilstand.

For ikke at svæve væk fra båndet er han spændt fast med en elastisk sele for at blive på båndet. Selen begynder dog at genere efter omkring 40 minutter på båndet, fortalte Tim Peake på det Europæiske Rumagenturs (ESA) hjemmeside i december.

Han kommer dog til at tilbringe flere timer på båndet søndag. Astronauten løb et maraton i London i 1999, hvor han færdiggjorde med tiden 3 timer 18 minutter og 50 sekunder. Han regner selv med en tid søndag på mellem 3,5 og 4 timer.

– Det, jeg ser mest frem til, er, at jeg stadig kan være samme med alle på Jorden. Jeg løber med en iPad og kan se mig selv løbe rundt i gaderne i London, mens jeg er 400 kilometer over Jorden, siger han på ESA’s hjemmeside.

Imens Tim Peak løber, kredser rumstationen rundt om Jorden med omkring 28.800 kilometer i timen.

Tim Peake er den første brite på rumstationen, hvor han blev sendt til i december. Den danske astronaut Andreas Mogensen har ligeledes tilbragt dage på rumstationen i september.

Løbet blev skudt i gang i London søndag klokken 10 lokaltid, og de første løbere er tidligt søndag eftermiddag begyndt at komme ind. Den kenyanske Jemima Sumgong kom først ind blandt kvinderne med tiden to timer 22 minutter og 58 sekunder.