Britisk mand kan være den første til at blive kureret for HIV

Forskerne kan ikke længere finde HIV-virussen i mandens blod.

Forskerne er tæt på en kur imod HIV, som helt dræber virussen.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

En 44-årig britisk mand er måske den første nogensinde, der er blevet kureret for HIV. Det skriver Independent.

Virussen kan nemlig ikke længere måles i mandens blod, efter en ny banebrydende behandling, der er udviklet til at udrydde virussen. Inden behandlingen led manden af HIV.

Helt ny metode

Forskerne påpeger dog, at det er for tidligt at sige, om behandlingen faktisk virker, men det forlyder, at manden har været ude for bemærkelsesværdige fremskridt i sin behandling.

Manden er den første ud af 50 til at komme igennem en forsøgsbehandling, der angriber virussen gennem to runder. Den nye behandling er unik på den måde, at den sporer og ødelægger HIV i hver eneste celle af kroppen. Det inkluderer også celler i hvile, der indtil videre ikke kan rammes af de nuværende behandlinger.

– Det her et af de første seriøse forsøg på at kurere HIV, fortæller Mark Samuels fra det britiske Nationale Institut for forskning i Sundhed, og fortsætter:

– Det er en stor udfordring, og vi er stadig i opstarten, men fremskridtet er usædvanligt positivt.

HIV ødelægger dit immunforsvar

De kliniske forsøg bliver betalt af Englands National Health Service, det britiske sundhedsvæsen. Forsøgene bliver lavet i et samarbejde mellem læger og forskere på Oxford Universitet, Cambridge Universitet, Imperial College London, University College London og King’s College London.

Manden, der forbliver anonym, fortæller, at han deltog i forsøget for at hjælpe andre med sygdommen.

HIV smitter hovedsageligt gennem sex eller ved brug af inficerede nåle. Virussen svækker den inficeredes immunsystem ved at ødelægge T-celler, som hjælper kroppen med at bekæmpe andre sygdomme og infektioner. På verdensplan findes der 36,7 millioner, der lider af HIV, ifølge US Center for Disease Control og Prevention.

Gode chancer

De behandlinger, der findes nu, ødelægger aktive celler der er inficeret, men den kan ikke finde hvilende T-celler der er inficeret. Virussen får simpelthen lov til at blive i kroppen og vente, selv efter behandling. Den nuværende behandling kan derfor kontrollere HIV men kan ikke kurere den. Den nye behandling vil derimod kunne gøre begge dele og derved helt slå virussen ihjel.

Sarah Fidler, der er konsulent på behandlingen siger, at forsøgene vil fortsætte de næste fem år.

– Det har virket i laboratoriet og der er en god chance for, at det også vil virke på mennesker, fortæller hun og fortsætter:

– Men det er vigtigt at understrege, at vi stadig er langt fra en faktisk kur.

Powered by Labrador CMS