Brosbøl: Slut med dåser i naturen

Foto: CLAUS FISKER/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Danskerne er flittige kunder i grænsebutikkerne, hvor øl og sodavand på dåse står øverst på indkøbssedlen.

Hvert år bliver der hevet omkring en milliard dåser med hjem til Danmark, men nu skal en ny pantaftale med tyskerne tage toppen af grænsehandlen – til gavn for de danske købmænd, men først og fremmest til gavn for naturen.

»Det vil ikke længere være muligt at købe dåser syd for grænsen uden at betale pant for det. Dermed tager vi hånd om et stort miljømæssigt problem i Danmark,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

– En sejr for miljøet

En del af de importerede dåser ender som skrald i naturen, og aftalen er derfor først og fremmest en sejr for miljøet, mener hun.

»Importen af pantfri dåser fra Tyskland er et meget stort miljøproblem, fordi tusindvis af dåser ligger og flyder i den danske natur. Det gør vi nu op med,« siger miljøministeren.

Aftalen om at indføre pant på dåserne fra grænsebutikkerne er indgået mellem Regeringen, Enhedslisten og SF, og den skal nu forhandles på plads med Tyskland.

Aftalen indebærer, kunder i grænsebutikkerne i fremtiden enten kan købe en dåse med dansk pant på en krone plus 19 øre i tysk moms, eller en dåse med en tysk pant på 1,85 kroner. Det vil derefter være muligt at få den danske pant tilbage i pantautomaterne herhjemme, men altså ikke momsen.

Ifølge Kirsten Brosbøl vil det ændrede pantsystem betyde færre turen til de tyske grænsebutikker og en forøget omsætning i den danske detailhandel nord for grænsen på cirka af 475 millioner kroner om året.

Kan fortsat betale med grænsehandel

Det vil dog stadig kunne betale sig at fylde bilen med grænseøl- eller sodavand, understreger skatteminister Benny Engelbrecht (S). En enkelt øl vil altså fortsat være 1,5 kroner billigere i en tysk grænsebutik, men en ramme øl vil være mindst 35 kroner billigere, end hvis den købes i Danmark.

»Det er klart, der kan komme nogle effekter for grænsehandlen, men der er stadig fordele ved at handle syd for grænsen, hvis det er det, man ønsker,« siger Benny Engelbrecht.

Grænsehandelsbutikkerne kan ikke nægte at indføre pant, men de kan selv bestemme, om de vil sælge dåser med dansk eller tysk pant.

Der kommer pant på dåserne, når det danske retursystem er udbygget til at kunne tage imod de mange dåser fra grænsehandlen. Det sker formentlig i 2018.

Powered by Labrador CMS