Danmark sender corona-hjælp til nødstedt land

Danmark støtter Italien med respiratorer, et felthospital samt et millionbeløb efter officiel anmodning.

Udgivet Opdateret

Der kommer nu hjælp fra Danmark til Italien, som er hårdt presset af coronavirus.

Det sker, efter at regeringen onsdag aften har besluttet at sende en hjælpepakke afsted. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Hjælpen indebærer, at Danmark sender respiratorer, et felthospital og omkring 7,5 millioner kroner.

– Danmark vil altid hjælpe vores venner og allierede. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan tilbyde vores italienske venner hjælp. Der er tale om en solid håndsrækning, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i pressemeddelelsen.

1. april modtog udenrigsministeren en officiel anmodning om assistance fra den italienske udenrigsminister.

Efterfølgende er regeringen i Danmark blevet kritiseret for ikke at svare på anmodningen.

Men ifølge Udenrigsministeriet har der først skulle foretages en “grundig vurdering af det nationale kapacitetsbehov”.

I galleriet ovenfor kan du se, hvor der flest strandede danskere i udlandet.

Uvist hvor mange

Respiratorerne, som Italien skal modtage, tilhører Forsvaret. Hvor mange, der er tale om, er ved at blive afklaret, lyder det.

Derudover følger et millionbidrag til Italiens Røde Kors, som eksempelvis kan bruge dem på indkøb af værnemidler og ambulancedrift, foreslår ministeriet.

Afslutningsvis vil de danske myndigheder sende et ubemandet felthospital fra Beredskabsstyrelsen. Det er dog uklart, om Italien kan drage nytte af disse fysiske rammer, fremgår det af meddelelsen.

Italien er det land i verden, som har registreret flest døde i forbindelse med coronaudbruddet.

17.669 mennesker har mistet livet, og flere hundrede mennesker dør fortsat hver dag, mens de har været smittet med coronavirus.

Samlet set er 139.442 bekræftet smittet med virusset i Italien. Kun USA og Spanien har bekræftet flere coronasmittede blandt sine borgere.

Fra kinesisk marked til global pandemi

Det smitsomme coronavirus har på få måneder udviklet sig fra et ukendt virus på et kinesisk marked til en global pandemi, der har forandret verden, som vi kender den.

Her kan du få et overblik virussets vej til Danmark, hvor det hidtil har kostet 187 mennesker livet og lukket ned for store dele af samfundet.

* Det nye virus bliver opdaget i december 2019 på et marked i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen.

* 7. januar slår Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fast, at virusset er et nyt coronavirus.

* 11. januar bekræftes det første dødsfald som følge af coronavirus i Wuhan.

* 13. januar bliver det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftet i Thailand.

* I de følgende dage bekræftes de første smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Vietnam og Taiwan.

* 23. januar lukker Wuhan, der er virussets epicenter, ned. Flere lande, herunder Danmark, begynder herefter at evakuere statsborgere fra byen.

* 30. januar erklærer WHO udbruddet for en international sundhedskrise.

* 31. januar er flere end 5000 bekræftet smittet i Hubei-provinsen, og over 200 er døde som følge af coronavirus.

* 5. februar bliver krydstogtskibet “Diamond Princess” sat i karantæne ud for Japan. 218 passagerer ender med at blive smittet om bord, hvilket på daværende tidspunkt er det højeste antal uden for Kina.

* 7. februar dør en kinesisk læge, som havde forsøgt at slå alarm om udbruddet af coronavirus i Wuhan, men blev mødt med en reprimande af politiet.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrig. Det er det første dødsfald som følge af coronavirus i Europa.

* 27. februar bliver den første dansker testet positiv for coronavirus i Danmark. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

* Samme dag er der for første gang flere nye bekræftede smittetilfælde uden for Kinas grænser end indenfor.

* 3. marts indfører de danske myndigheder krav om, at alle danskere, der har været i områder med høj risiko såsom Norditalien, Iran og Kina, skal isolere sig selv i to uger.

* 6. marts holder statsminister Mette Frederiksen (S) sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses – og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

* 10. marts beder Mette Frederiksen alle om at holde sig fra offentlig transport i myldretiden.

* 11. marts erklærer WHO, at virusudbruddet er en pandemi.

* Samme dag bebuder Mette Frederiksen, at skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Og forsamlinger på flere end 100 personer forbydes.

* 12. marts er mindst 100 danskere blevet smittet på dansk grund. Kun de mest syge bliver nu testet for coronavirus. Og en ny hastelov vedtages, som giver regeringen hidtil usete beføjelser for at bremse smittespredning.

* 13. marts fraråder myndighederne alle ikke-nødvendige rejser ud af landet. Samtidig lukker landets grænser.

* 14. marts dør den første dansker, som er smittet med coronavirus.

* 16. marts overstiger det samlede antal smittede med coronavirus uden for Kina antallet af personer, der officielt er bekræftet smittet i Kina. Uden for Kina er 88.000 nu smittet mod 80.000 smittede i Kina.

* 17. marts forbyder statsministeren forsamlinger på over ti personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket. Dronningen holder samme aften tale til nationen om coronakrisen.

* 30. marts varsler Mette Frederiksen, at Danmark kan være på vej mod en gradvis og kontrolleret genåbning efter påske, hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd.

* 31. marts vedtager Folketinget en hastelov, som giver regeringen mulighed for på et senere tidspunkt at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

* Fra 1. april ændrer sundhedsmyndighederne retningslinjer i forhold til test, hvorfor personer med også milde personer nu også kan testes efter henvisning fra egen læge.

* 2. april overstiger antallet af smittede på verdensplan en million, hvormed tallet er blevet fordoblet på en uge. Globalt har flere end 50.000 mennesker mistet livet.

* 5. april er i alt 179 personer døde med coronavirus i Danmark, mens 504 er indlagt. I alt er 4368 bekræftet smittet med virusset.

* 6. april er 4681 personer bekræftet smittet med virusset, men der menes at være et større mørketal.

Kilder: Ritzau, The New York Times, Videnskab.dk, Politiken, Reuters, AFP.

Ifølge Udenrigsministeriet vil de danske myndigheder fortsætte dialogen med myndighederne i Italien. Formålet er at koordinere, om landet har brug for yderligere bidrag.

Powered by Labrador CMS