Dansk inflation løber nu hurtigere end EU

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

De danske forbrugerpriser lå i juni 0,4 procent højere end for et år siden. Det vil sige, at en typisk kurv af varer som for ét år siden kostede 100 kroner, nu er steget til 100,40 kroner.

Det er en ganske lav inflation set i et historisk lys, eftersom priserne normalt stiger med i hvert fald et par procent om året.

Men det er mere end i de øvrige EU-lande, som over det sidste år har haft en inflation på bare 0,1 procent, mens priserne på de typiske forbrugsvarer i de 19 eurolande er steget med 0,2 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Fratrækkes energi og fødevarer, som ofte hopper en del op og ned i pris, og ses der på den såkaldte kerneinflation, så står Danmark med et plus på 1,0 procent i juni, mens EU ligger nede på 0,7 procent og euroområdet på 0,8 procent, fremgår det.

Den højeste inflation i Europa ses Norge og er på 2,6 procent. Derefter følger Malta med 1,1 pprocent og Østrig med 1,0 procent.

Inflationen er omvendt laveste i Cypern, hvor priserne er faldet med 2,1 procent over det sidste år. Men der har også været faldende priser i Grækenland, Slovenien og Rumænien.

Den lave inflation er med til at øge reallønnen i mange lande, hvilket meget vel kan føre til større forbrug til gavn for den økonomiske vækst i den nære fremtid.

De EU-harmoniserede forbrugerpriser, som Danmarks Statistik netop har udsendt, er gjort op på en sådan måde, så de kan sammenlignes inden for EU, men også med Norge, Island og Schweiz.

Den lave inflation i eurolandene er en af de vigtigste årsager til, at Den Europæiske Centralbank ved årets start indledte et større program for opkøb af obligationer og andre værdipapirer, som har presset både renten og euroen ned i kurs. Begge dele skulle gerne føre til større økonomisk aktivitet og dermed også en inflation op mod de mere normale to procent.

Powered by Labrador CMS