Danske forskere gav gravide kvinder fiskeolie: Kunne se klar effekt på børnene seks år senere

Et nyt dansk studie viser, at det påvirker børnenes vægt og muskelmasse på langt sigt, hvis moren spiser fiskeolie under graviditeten.

Børn, hvis mødre fik et kosttilskud i form af fiskeolie under graviditeten, fik børn med større muskel-, knogle- og fedtmasse. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Et omfattende dansk studie af effekten af at give kvinder fiskeolie under graviditet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal (BMJ). Det skriver Videnskab.dk.

736 gravide kvinder deltog i forsøget. Halvdelen af dem tog dagligt et kosttilskud med 2,4 gram fiskeolie i de sidste tre måneder af grividiteten, mens den øvrige halvdel fungerede som kontrolgruppe. De fik et placebo-kosttilskud med olivenolie i stedet for fiskeolie.

Forskerne har seks år senere kunnet registrere en tydelig forskel på børnene.

De børn, hvis mødre har fået fiskeolie er blevet større – de vejer i gennemsnit 0,4 kg mere. Børnene har både en større muskel-, knogle- og fedtmasse, og forskerne understreger, at de ikke er blevet mere overvægtige.

– De større børn havde signifikant større knogler og muskelmasse, men ikke signifikant mere fedtmasse. Men selv hvis stigningen i fedtmassen var signifikant, er der stadig tale om en proportionel vækst, siger Hans Bisgaard, der er børnelæge og klinisk professor på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Vil ikke anbefale fiskeolie under graviditet

Forskerne kan endnu ikke sige, om det er et sundhedstegn, at børnene bliver større og stærkere.

Undersøgelsen viste også, at børnene blev et par dage længere i maven, når moren havde taget fiskeolie.

Tidligere undersøgelser har vist, at fiskeolie til gravide også ser ud til at kunne gøre børn mindre udsatte for at blive ramt af astma.

Der er ikke registreret nogen bivirkninger ved kosttilskuddet endnu, men det er endnu ikke lavet nok undersøgelser til, at man kan lave en officiel anbefaling til gravide om at spise fiskeolie, lyder det fra ernæringsekspert Camilla Trab Damsgaard.

 

Powered by Labrador CMS